Slovenija
12 ogledov

Bitka za regres

Gorjup - Brejčeva pravi, da bo upoštevala predloge sindikata, a dokončne odločit Žurnal24 main
Peko. Sooča se s finančnimi težavami, zato bi med drugim zamaknil izplačilo regresa.

Tržič. Uprava Peka želi letošnji regres delavcem izplačali z zamikom. Vzrok so finančne težave. Marta Gorjup Brejc je na ponedeljkovem svetu delavce prosila za razumevanje, sindikat pa njenim nameram nasprotuje.

Prodaja padla
• Celotna prodaja izdelkov in blaga se je v letošnjem petmesečnem obdobju v primerjavi z lanskim letom znižala za 22,7 odstotkov, je povedala predsednica uprave Marta Gorjup Brejc. Kakšen je letošnji poslovni izid v primerjavi z lanskim, ni odgovorila.
• 734,15 evra znaša celoten regres v Peku. Polovico ali 367 evrov je Peko že izplačal, drugo polovico bi, namesto v enem, izplačal v dveh delih po 183 evrov, 31. maja in 29. oktobra.

Drugi del v obrokih
Zaposleni v Peku so konec maja del regresa že dobili. Drugi del je Brejčeva prvotno napovedala za konec julija, v ponedeljek pa delavce seznanila z namero, da bi tudi ta drugi del izplačala v dveh obrokih, oziroma dveh četrtinah. Tretjo še vedno v skladu z napovedmi konec julija, zadnjo pa oktobra.

»Mi smo proti,« je dejala sindikalistka Sandra Lang in potrdila, da je o tem že razpravljal izvršni odbor sindikata. »Soglasno smo odločili, da je treba ves drugi del regresa izplačati v celoti in po koledarju, torej konec julija,« pravi.

Že lani težave
»Že lani smo imeli z drugim delom regresa precejšnje probleme,« pojasnjuje vztrajanje sindikata in nerazumevanje za predlog uprave Langova. Ravno zaradi tega so letos od uprave pri sprejemanju delovnega koledarja zahtevali datum. »Pristali smo na dva obroka, zdaj naj se pa vodstvo svojih datumov drži,« je odločna.

Vsak evro dobrodošel
»Delavci nimajo tako visokih plač. Bližajo se počitnice, ljudje nameravajo na dopust, vsak evro je dobrodošel,« je še dodala. Sindikat je vodstvo Peka z zahtevo seznanil včeraj, Langova pa še ni vedela, kakšni bodo morebitni ukrepi, če bi bi Brejčeva vztrajala pri zamiku izplačila regresa.

22,7 odstotkov je nižja prodaja Pekovih izdelkov v prvih petih mesecih letos, glede na enako obdobje lani.

Potrebujejo sredstva
Predsednica uprave Peka Marta Gorjup Brejc je napovedala, da bo predloge in argumente predstavnikov delavcev upoštevala, končna odločitev pa še ni bila sprejeta. »Soglasna odločitev bo sprejeta v kratkem,« je dejala.

Kot razlog za predlog o zamiku regresa je Brejčeva navedla, da Peko potrebuje dodatna finančna sredstva. »Za nakup potrebnih materialov za proizvodnjo naročene obutve prej, kot je bilo običajno do sedaj, bi si Peko pri kooperantih v času, ko bodo Pekovi zaposleni na kolektivnem dopustu, zagotovil potrebno količino zgornjih delov za izdobavo že naročene obutve,« pojasnjuje Brejčeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.