Slovenija
34 ogledov

Bitka za Rog: "Tukaj bomo vztrajali dokler bo treba"

Rog
1/13
Saša Despot
Varnostna služba je ponoči poskušala odstraniti rogovce in omogočiti rušenje dela nekdanje tovarne Rog v Ljubljani. Župan Janković se bo obrnil na sodišče.

Varnostna služba Valina je okoli tretje ure zjutraj poskušala odstraniti rogovce in omogočiti rušenje pet objektov tovarne Rog v Ljubljani pred napovedano obnovo. "Prišlo je okoli 30 ali 40 varnostnikov z bagerjem. Ko pa so ljudje stopili pred bager, so jih začeli pretepati," je preko telefona povedal Rastko Pečar, ki je bil prisoten ob poskusu začetka rušitve in je nato v tovarni tudi ostal. rogovci in varnostniki naj bi ob prerivanju, ki se je prenehalo šele s prihodom policije, utrpeli lažje poškodbe. Enega aktivista pa naj bi po navedbah rogovcev celo davili in so ga zato odpeljali na urgenco zaradi težav z vidom. "Pretepali so tako fante kot punce," je bila ogorčena dolgoletna uporabnica Roga Aigul Hakimova.

Več uporabnikov Roga je nato ostalo v tovarni, varnostniki pa so vsem ostalim preprečili vstop na območje. Več deset ljudi se je zato zbralo pred tovarno, med njimi tudi nekaj beguncev in migrantov, ki so prišli na napovedan pouk slovenščine. Pred Rogom je bilo slišati vzklike "Roga ne damo!" in "Zoki, spoki!". Nekaj posameznikov je aktivistom prineslo tudi hrano.

Posredovali policisti, da so omogočili odhod varnostnikom

Uporabniki Roga so nekaj pred deseto uro od znotraj uspeli odpreti železno ograjo. Prišlo je do prerivanja in besednega obračunavanja z varnostniki. Okoli 11. ure so posredovali tudi policisti. "Policisti so med obema stranema postavili kordon ter tako preprečili neposredni stik ter hkrati omogočili varen odhod varnostnikov iz območja," je pojasnila predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič in dodala, da se je pri tem poškodoval tudi en policist (popraskanine po rokah).

Rog | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vstop so pred tem varnostniki dovolili le trojici, ki se je predstavila kot inšpektorat za notranje zadeve, in naj bi preverila zakonitost varovanja varnostne službe. Povedali so le, da so prišli po navodilu glavnega inšpektorja. Za več pojasnil so nas napotili na službo za odnose z javnostmi.

"Župan je lagal o prihodu rušilnih sil"

Rog | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Aktivisti, ki ne želijo zapustiti tovarne, so ob deveti uri kar na strehi tovarne izpostavili, da je župan Ljubljane Zoran Janković obljubil začetek rušenja šele za naslednji teden. "Župan je lagal o prihodu rušilnih sil. Rekel je, da pridejo 14. junija ob 14.00, kar očitno lahko vzamemo kot zelo neslano šalo. Obljubil je tudi dovoljšno število varnostnikov, ki naj bi nadzirali, kje se bo rušilo oziroma se ne bo rušilo. Ker se to ni zgodilo, smo Rogovci prevzeli nadzor nad območje," je povedala ena izmed aktivistk in nadaljevala, da jim je Janković tudi sicer obljubil, da bodo s svojimi aktivnostmi lahko nemoteno delovali, a to zdaj zaradi zasedbe in varnostnikov ni več mogoče. V tovarni pa bodo po lastnih besedah ostali dokler bo potrebno.

Bager je trenutno še vedno na dvorišču tovarne in so ga aktivisti prebarvali v roza barvo. Zdaj želijo preprečiti dovoz nove gradbene mehanizacije. Izpostavljajo tudi, da "gradbišče" ni ustrezno zavarovano.

Župan Janković: Odločilo bo sodišče

Župan Zoran Janković je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da se bo zdaj občina obrnila na sodišče. "Mi bomo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitimo svojo lastnino. Ne sprejmem pa, da ni bilo dialoga," je izpostavil Janković in dodal, da upa tudi na začasno odredbo sodišča. Po njegovem mnenju pa gradbeno dovoljenje za rušitev prvih objektov ne bo poteklo, saj so s tablo in gradbeno opremo vzpostavili gradbišče.

Župan je rogovcem prejšnji teden dal ultimat, in sicer da pomagajo zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavijo v obnovljenem Rogu, če pa bodo rušenje skušali preprečiti, pa dialoga ne bo več.

Občina tudi zavrača, da so si v slabem desetletju rogovci ozemlje priposestvovali. "Odločilo bo sodišče," je bil jasen župan, ki je ob tem še navedel, da so se ob zasedbi bivših poslopij tovarne Rog leta 2007 uporabniki sami zavezali, da "zavedajo in tudi sprejemajo dejstvo, da ko bo Mestna občina Ljubljana imela konkreten načrt za ureditev Roga in bo začela s prenovo, bodo ta prostor povsem mirno in prostovoljno zapustili".

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 35