Slovenija
38 ogledov

Bitka za štipendije

Če ga bodo sprejeli, bo začel zakon o štipendiranju veljati 1. septembra 2012 za Žurnal24 main
Poslanci. Julija bo jasno, ali dijaki in doktorski študenti ostajajo brez štipendij.

Predlogi. Največ nezadovoljstva okoli novega sistema štipendiranja, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, je sprožil predlog, da dijaki in doktorski študenti ne bi bili več upravičeni do štipendij. Zakon je šel skozi prvo branje v državnem zboru, poslanci pa so zdaj vložili amandmaje, o katerih bodo odločali na julijski seji.

Zoisova štipendija
Ocene. Opozicija predlaga, naj zaradi nekaterih zahtevnejših programov štipendijo ohranijo ne le tisti s povprečno oceno nad 8,5, ampak tudi vsi, ki so uvrščeni v pet odstotkov najboljših študentov.

Štipendije šele po 18. letu
Po prepričanju SDS je vladni predlog, da bi lahko mladi dobivali štipendije šele po 18. letu, nesprejemljiv. Predlagajo, naj se meja spusti na 15. leto. Menijo namreč, da vlada otroških dodatkov, ki naj bi nadomestili štipendije za mladoletne, ni zadostno povišala. Predlagajo še, da bi bili lahko do štipendij upravičeni tudi doktorski študenti.

Krivo je malo delo
Štipendijo bi po novem lahko pridobili tisti, katerih dohodki posameznih družinskih članov ne presegajo 64 odstotkov mesečne povprečne plače. Po sedanji ureditvi ne sme presegati 65 odstotkov minimalne plače. Koalicija pa predlaga, da bi bili do začetka šolskega leta 2013/14 do štipendij upravičeni tisti, katerih dohodki na osebo ne bi presegali 53 odstotkov povprečne plače. To upravičujejo z nesprejetjem zakona o malem delu, saj posledično "ni zagotovljenih dovolj finančnih sredstev".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.