Slovenija
7 ogledov

"Bivša juga tone v blato"

051007_iStock_evri[1] Žurnal24 main
Države bivše Jugoslavije "tonejo v blato" finančnega bankrota, so zapisali pri časniku Slobodna Dalmacija. Zunanji dolg Hrvaške, Slovenije, Srbije in Bih je dosegel že vrtoglavih 112 milijard evrov.

Medtem ko je nekoč Jugoslavija dolgovala "samo" 16 milijard evrov, je hrvaški zunanji dolg (ta ima največji zunanji dolg med državami bivše Jugoslavije)  že presegel 44 milijard evrov.

Zadolženi vsi sektorji
Slobodna Dalmacija je navedla tudi eno pomembno razliko med dolgom bivše skupne države in dolgovi njenih naslednic: Zunanji dolg Jugoslavije je bil v popolnosti državni, medtem ko pri dolgu njenih naslednic poleg države sodelujejo tudi drugi sektorji.

Tako pri 44 milijardah evrov hrvaškega dolga na državo odpade le 5,2 milijarde evrov (12 % vsega dolga), medtem ko skoraj polovica dolga odpade na podjetja, nebančne finančne institucije in majhne podjetnike. 23 odstotkov dolga odpade na banke.

Zunanji dolg Slovenije je konec lanjšega leta presegel 39 milijard evrov. Na državo odpade 13,3 milijarde evrov, kar predstavlja 34 odstotkov celotnega zunanjega dolga, so zapisali pri Slobodni Dalmaciji.

Hrvaška spada med visoko zadolžene države
Kot kriterij visoke zadolženosti, a ne prezadolženosti, se obravnava dolg, ki presega 80 odstotkov BDP in več kot 220 odstotkov izvoza. Po tem drugem merilu Hrvaška od lasnkega leta naprej spada v visoko zadolžene države, saj njen zunanji dolg predstavlja 273 odstotkov vrednosti izvoza. Ta je sicer glavni vir zbiranja sredstev za odplačevanje dolga.

Po mnenju direktorice Direkcije za ekonomske raziskave pri Raiffeisen Consulting Zrinke Živković-Matijević je težava bivših jugoslovanskih držav v rasti, ki ima temelje na domači porabi, pa tudi v pomanjkanju konkurenčne domače proizvodnje. Zaradi tega raste uvoz in deficit plačilne bilance, ki se financira z novimi zadolževanji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.