Slovenija
23 ogledov

Bivši kmetijski minister "Na planincah" prijavil inšpekciji

Dejan Židan Anže Petkovšek
Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je Danone zaradi znamke Na planincah prijavil na tržni inšpektorat in inšpektorat za kmetijstvo. Danone Slovenija: "Na planincah" odraža mleko iz Alp in in se ne naslanjamo na karkoli slovenskega.

Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan meni, da gre za sum zavajanja potrošnika o poreklu blaga, zato je podal omenjeni prijavi ter pobudo ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču.

"Očitno je, da pri velikih tujih korporacijah tovrstni primeri zavajanja potrošnika, s sklicevanjem na nacionalni izvor izdelka, s pomočjo nekorektne izrabe posameznih motivov slovenstva postajajo trend, česar pa ne bi smeli dopustiti," je kritičen Židan.

Kampanja je naletela na močan odziv tako javnosti kot stroke. Predsednica upravnega odbora oglaševalske zbornice Milena Štular ugotavlja, da je Danone na trg poslal izdelek, ki je proizveden samo za slovenski trg, ki ima vso slovensko deklaracijo in ime Na planincah.

Kupec šele na etiketi izdelka prebere ime proizvajalca in ugotovi, da je v ozadju francoska nacionalna družba Danone. "Tako se poskuša proizvajalec z izdelkom spet približati slovenskemu potrošniku, ker igra na noto slovenskosti," meni Štularjeva.

"Takšna ravnanja so v času, ko se slovenski potrošnik še posebej zaveda vedno večje potrebe, da kupuje slovenske izdelke, ki so kakovostni, s tradicijo in visokimi standardi varnosti ter tako v krizi pomaga domačemu proizvajalcu, še posebej sporna in moralno vprašljiva," je opozoril Židan.

Komentarjev 8
  • dino.sepe 15:04 03.april 2012.

    V Sloveniji nam zelo malo fali pa bodo na policah trgovin samo še tuji izdelki. V nekaterih trgovinah tako itak ne moreš več dobiti slovenskih izdelkov. Samo sprehod po drogerijah DM ti da jasno sliko da so nekatere slovenske izdelke ...prikaži več načrtno umaknili s polic, da so lahko na te police postavili druge tuje proizvode. Potem se pa čudimo če gre vse v maloro in da je naše gospodarstvo na majavih temeljih!

  • Lapanka 09:52 03.april 2012.

    Tudi sama se strinjam, da so šli s to kampanijo čez rob dobrega okusa. Oglašujejo nekaj kar sploh ni slovensko in uporabljajo naš prostor in naše slogane. Nezaslišano. Te podobne kampanije so že nekaj časa imela nazaj v Tušu, ampak ...prikaži več z razliko, da pri Tušu nekaj dajo na slovensko kakovost in zares podpirajo slovensko proizvodnjo. Takšne in podobne kampanije tujih podjetij bi morala naša država ustaviti in preprečiti saj gre zares za veliko zavajanje!

  • Dixon 14:51 02.april 2012.

    Tale kampanija in pa oglasi s strani podjetja Danone so neokusni in gre za totalno zavajanje nas potrošnikov in v tem primeru se z poslancem Židanom čisto strinjam! Morali bi bolje zaščititi slovenske izdelke in pa naše gospodarstvo, še posebej ...prikaži več kmete in vse dobavitelje, saj so ravno tujco krivi d ajih je pri nas vedno manj. Da pa si Danone privošči kaj takega pa je res nedopustno in tukaj bi morala država nujno ukrepati!