Slovenija
15 ogledov

Bivši merkurjevci grozijo s stečajem

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Bivši delavci Merkurja in Mersteela, ki še vedno čakajo na poplačilo obljubljenih odpravnin in odškodnin, si želijo čim hitrejše rešitve nastale situacije. Grozijo, da bodo sami predlagali stečaj.

Predstavnik odpuščenih delavcev Maksimilijan Kalan je po današnjem pogovoru z odvetnikom pojasnil, da bodo pripravili vse potrebno za sprožitev sodnih postopkov oziroma tožb. Še vedno pa se nadejajo, da bo treba vložiti tožbe in bodo uprava ter prisilna upravitelja prej izplačali obljubljene odpravnine in odškodnine.

"Še vedno čakamo, ne bomo pa več dolgo," je opozoril Kalan in dodal, da če bodo v to prisiljeni, bodo delavci vložili tudi predlog za stečaj. Brez odpravnin, na katere so po izgubi delovnega mesta računali, so se namreč znašli v nezavidljivi finančni situaciji in mnogi so se že morali po pomoč obrniti na socialne in humanitarne ustanove.

Bivši delavci, med katerimi jih je bilo 45 zaposlenih v Merkurju, 74 pa v njegovi hčerinski družbi Mersteel, so danes po pošti prejeli tudi dokumentacijo, v kateri je zapisano, koliko podjetji dolgujeta vsakemu posamezniku.

Kalan je pozval vse, ki so te dokumente prejeli, naj jih podpišejo, sebi za vsak slučaj naredijo kopijo in jih pošljejo na sodišče ter tako prijavijo svoje terjatve v prisilni poravnavi.

Kalan pozval ministre, naj se vključijo
Kalan je pozval tudi ministre za pravosodje, za gospodarstvo ter za delo, družino in socialne zadeve ter premierja Boruta Pahorja, naj se tudi oni vključijo v reševanje tega problema, da se čim prej razreši, saj ni pomemben le za delavce Merkurja, ampak tudi za zaščito vseh delavcev v Sloveniji.

"Sicer bomo prisiljeni narediti korak naprej proti tožbi ali vložitvi predloga za stečaj,"
je dodal Kalan.

Uprava Merkurja medtem tudi sama poziva k čim prejšnji rešitvi. Tako se je že sestala z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in tudi z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem. Na slednjega je danes dopis naslovil tudi Sindikat delavcev trgovine Slovenije in ga zaprosil za oblikovanje strokovnega mnenja glede spornega 21. člena zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Omenjeni člen namreč ne določa, da se te odpravnine vštevajo med prednostne terjatve, saj je govora o tem le v primeru, ko je začet stečajni postopek. "To delavce postavlja v neenakopraven položaj in s tem je kršeno načelo pravičnosti," so prepričani v Merkurju, kjer so podobno kot drugi, ki so že podali mnenje, prepričani, da gre za napako v zakonu, saj je nesmiselno, da bi zakon preferiral stečaj pred prisilno poravnavo.

Istenič: Avtentična razlaga najhitrejša pot
"Za zdaj kaže, da je najhitrejša pot, da bi po hitrem postopku v državnem zboru dosegli avtentično razlago zakona, ki bi nam dokazala, da gre v tem zakonu dejansko za napako in da so delavci upravičeni do teh odpravnin tudi v času prisilne poravnave takoj in ne samo v stečajnem postopku, kakor si zdaj lahko razlagamo zakon,"
je poudaril predstavnik za odnose z javnostmi v Merkurju Rok Istenič.

536 tisoč evrov za odpravnine in odškodnine ima uprava sicer rezerviranih na računu in čaka le na podpis prisilnih upraviteljev. Ta pa se za to najverjetneje ne bosta odločila, "dokler ne dobita kakšnega signala iz višjih instanc, da gre dejansko za lapsus v zakonu, kakor vsi predvidevamo", je še pojasnil Istenič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.