Slovenija
28 ogledov

Bivši šef Petrola se ne bo vdal

Marko Kryžanowski namerava še kupovati Petrolove delnice. Žurnal24 main
Marko Kryžanowski zaradi obsodbe že pripravlja pritožbo.

Nekdanji šef Petrola Marko Kryžanowski je bil na ljubljanskem okrajnem sodišču obsojen na eno leto pogojne zaporne kazni zaradi domnevno spornega trgovanja s Petrolovimi delnicami na osnovi notranjih informacij, zaradi česar ga je Agencija za trg vrednostnih papirjev kazensko ovadila.

Tožilstvo pa je sodišču zdaj uspelo dokazati, da je Kryžanowski delnice Petrola kupil aprila 2008, nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov poslovanja družbe, zaradi česar je bil v privilegiranem položaju.

Za njim je sicer že drugi sodni proces zaradi omenjenega kaznivega dejanja. Okrajno sodišče ga je lani oprostilo z obrazložitvijo, da ni dokazov, da je notranja informacija nastala že na finančnem kolegiju oziroma da ni dokazano, da bi bil kadarkoli pred nakupom delnic seznanjen s podatki, ki so bili objavljeni v poročilu o poslovanju družbe v prvem trimesečju 2008. Tožilstvo je zoper oprostilno sodbo vložilo pritožbo in uspelo. Do ponovnega sojenja je prišlo, ker je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo.

Tudi tokratna sodba sicer še ni pravnomočna, Kryžanowski pa je že napovedal, da se bo nanjo pritožil.

 
Komentarjev 1
  • Johan Spohan 16:09 27.januar 2015.

    Če nihče drug ga bo rešilo Ustavno sodišče, če je le dovolj velika baraba.