Slovenija
6 ogledov

Bivši veleposlanik v Zagrebu mora plačati škodo

zagreb, trg bana jelačića Shutterstock
Po okrožnem je zdaj še višje sodišče sklenilo, da mora nekdanji veleposlanik Slovenije v Zagrebu Boštjan Kovačič državi vrniti 65.000 evrov za škodo, ki jo je povzročil v tamkajšnji rezidenci. Skupaj z okoli 24.000 evri zamudnih obresti od avgusta 2011 in okoli 4500 evri sodnih stroškov znesek presega 90.000 evrov, poroča Delo.

Lastnica vile na zagrebškem Pantovčaku je leta 2000 ugotovila, da je veleposlanik Kovačič to brez njenega dovoljenja preuredil. Nad adaptacijo - Kovačič je med drugim postavil savno, podrl zidove, posegel v sistem centralne kurjave in pustil dragoceno pohištvo propadati v neustreznih pogojih v kleti in na podstrešju - nikakor ni bila navdušena.

Delo navaja pričo Branko Kučinič, ki je bila v letih spornih dogodkov članica finančne komisije na MZZ, da Kovačič ni imel pooblastila ne za najem rezidence ne za investicijska dela v njej, vredna več milijonov takratnih tolarjev. Dela naj tudi ne bi bila smiselna, glede na to da je bila vila le najeta.

Po drugi strani je Kovačič že pred časom vztrajal, da je šlo pri očitanih mu posegih zgolj za redna vzdrževalna dela, saj je bila vila v precej slabem stanju. Za to naj bi bil kriv njegov predhodnik v vili, pakistanski veleposlanik z družino. Kot je še vztrajal, pri sami primopredaji nihče, ne ministrstvo ne lastnica vile, ni imel pripomb.

Sodišča ni prepričal

Lastnica naj bi, tako pravi Kovačič, nato nenadoma ugotovila, da lahko še kaj iztrži, na sodišču pa naj bi se bivši veleposlanik znašel tudi zaradi razmer in zamer na MZZ, saj da je opozarjal na številne nepravilnosti.

A sodišča njegove trditve niso prepričale. Tako okrožni kot višji sodniki namreč ne dvomijo, da je Kovačič v vili opravil gradbena dela, ki očitno presegajo zgolj vzdrževalna dela, kar mu je pogodba o najemu izrecno prepovedovala. Poleg tega za svoje ravnanje ni imel odobritve slovenske države.

Kot še pojasnjuje Delo, je država lastnici vile na podlagi sodne poravnave že pred časom izplačala 65.000 evrov, od Kovačiča pa je pravobranilstvo terjalo povračilo te vsote. Kovačičev pooblaščenec, odvetnik Miha Kozinc je medtem že napovedal, da bo zoper sodbo vložil revizijo na vrhovnem sodišču.

Kovačič je bil veleposlanik Slovenije na Hrvaškem v letih 1998-2002. Kasneje je bil štiri leta novomeški župan, pred tem pa je bil med drugim v vladi Janeza Drnovška v letih 1994-1997 minister brez resorja, odgovoren za lokalno samoupravo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • janez 15:59 27.november 2015.

    LDS_ovec Boštjan Kovačič. Nič čudnega.

  • Ferluci 13:09 27.november 2015.

    Lep obraz v ogledalu naše države - in sramota za našo državo.

  • dragec 11:59 27.november 2015.

    In on bo to plačal limburga mseseca