Slovenija
136 ogledov

Bivši vodilni na zagovor zaradi (ne)razsvetljave ob skakalnici

primož ulaga Saša Despot
Kranjsko sodišče je pred dnevi zamrznilo del premoženja, ki ga Smučarska zveza zahteva od propadlega podjetja ETP.

Preiskovalna sodnica na kranjskem okrožnem sodišču zaključuje s preiskavo domnevnih goljufij, ponarejanja dokumentov oziroma poslovnih listin dveh nekdaj vodilnih mož na Smučarski zvezi, Primoža Ulage in Jaroslava Kalana.

Preiskavo zoper njiju je kranjsko tožilstvo zahtevalo aprila predlani, potem ko so slabe tri mesece prej zoper njiju prejeli kazensko ovadbo s Smučarske zveze. Tožilstvo jima očita, da naj bi se okoristila z denarjem, ki ga je zveza dobila od Fundacije za šport in tedanjega  ministrstva za šolstvo in šport kot namenska sredstva za vzpostavitev razsvetljave športno-skakalnega središča v Kranju.

Ulaga se je pritožil

Poleg Kalana in Ulage pa se je v preiskavi znašel tudi nekdanji šef propadlega podjetja za izvajanje elektro in strojnih inštalacij ETP Kranj Zvonko Štefe, slednje naj bi prejelo plačilo za nikoli opravljena dela pri postavljanju razsvetljave ob skakalnici v Kranju. Leta 2009 je namreč Državni panožni nordijski center Kranj s pogodbo za elektro strojna dela najel ETP, eden od treh upravljalcev tega nordijskega centra pa je tudi Smučarska zveza.

"Osumljeni so bili prvič vabljeni na zaslišanje za 10. marec 2014. Zaslišan je bil samo osumljeni Jaroslav Kalan, za druga dva pa vabilo ni bilo izkazano. Ostala dva sta bila zato ponovno vabljena za 7. april 2014. Na zaslišanje je pristopil Primož Ulaga, medtem ko vabilo za Štefeta ponovno ni bilo izkazano. Vabljen je bil po vročevalcu za 5.maj 2014. Tega dne je bil tudi osumljeni Štefe zaslišan," pojasnujejo na sodišču.

Po teh uvodnih zaslišanjih je sodišče preiskavo zoper trojico uvedlo v začetku lanskega septembra, s čimer pa se Ulaga ni mogel enostavno sprijazniti. "Zaradi vložene pritožbe obdolženega Primoža Ulage je postal sklep o uvedbi preiskave pravnomočen 22. januarja 2015, ko je bila pritožba zavrnjena," dodajajo na sodišču.

Vse je "konstrukt"?

Vsi trije so zato morali v tem tednu dvakrat na sodišče. Preiskovalna sodnica je namreč v torek in sredo zaslišala 10 prič, zadnje tri priče, ki jih sodnica namerava še zaslišati v tem postopku, pa bodo zaslišane predvidoma 25. marca.

Med drugim bo preiskovalna sodnica na zaslišanje povabila tudi stečajno upraviteljico podjetja ETP, ki je že v stečaju, saj Smučarska zveza od njih terja skoraj 212 tisoč evrov.

Kalan kot tedanji direktor Smučarske zveze, Ulaga kot tedanji direktor nordijskih disciplin in Štefe bodo spremljali vsa zaslišanja prič.

"Jaz sem samo poslušal, kaj so povedali. Bil sem prisoten, da ne bi kdo povedal kaj, kar ni res. Kaj naj rečem. Veste, zgodba je tako prepletena, tukaj je toliko nekih skupin, ki so delovale na tem projektu. Jaz sem se znašel v nepravem času na nepravem mestu. Podpisal sem dokument, za katerega sem verjel, da je vse v redu, potem pa se je zapletlo. Niti nisem sledil, da se na koncu ni izpeljalo. Žal je prišel tudi novi predsednik, ki je z novim vodstvom še bolj prekinjal delo. Čas je tekel, naredilo pa se ni nič," pravi Ulaga.

Sodišče je denar zamrznilo

Denar, ki naj bi ga propadli ETP dolgoval Smučarski zvezi, je sodišče pred nekaj dnevi zavarovalo. Tožilstvo pa je v začetku februarja preiskovalni sodnici predlagalo naj se preiskava še razširi.
 
"Okrožna državna tožilka je dopolnila zahtevo za preiskavo tako, da je predlagala, da se preiskava opravi tudi zoper družbo ETP d.o.o. - v stečaju, hkrati pa je predlagala tudi začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi družbi ETP d.o.o. in sicer prepoved razpolaganja z denarnimi sredstvi v višini 211.910 evrov,"dodajajo na sodišču.
 

Sodišče je denarna sredstva zavarovalo v manj kot tednu dni po prejemu tega predloga tožilstva naj se v stečajni masi ETP tolikšno premoženje zamrzne, dokler sodišče dokončno ne odloči ali bo moral ETP ta sredstva dejansko vrniti Smučarski zvezi. Zoper to zamrznitev se ni pritožil nihče, sodišče pa je o tem že obvestilo stečajno upraviteljico podjetja ETP.

Smučarska zveza je za postavitev razsvetljave ob skakalnici v Kranju prejela za okoli 130 tisoč evrov od Fundacije za šport, ki je od njih v zameno razumljivo zahtevala potrdila in račune, ki bi dokazovali za katere storitve, dela je zveza ta denar porabila. Tedaj se je izkazalo, da plačana razsvetljava dejansko sploh ni postavljena in da naj bi se nekateri tedaj vodilni na zvezi ob domnevnem plačilu teh del, ob finančni transakciji zavedali, da se dela nikoli sploh ne bodo začela. Smučarska zveza pa je ves porabljeni denar Fundaciji za šport morala v celoti vrniti.

Ulaga vztraja, da to ne drži in da v postopku na sodišču zlahka dokazal obratno.

"Smešno. Znotraj objekta smo imeli svojo skupino. Vse skupaj so želili čim hitreje narediti, čeprav smo na zvezi rekli, naj gremo bolj počasi, ker so to sredstva, ki jih moraš tudi sam sovlagati. Na zvezi ni bilo toliko denarja, da bi se lahko norčevali, v ozadju pa so bile želje mnogih drugih, ki pravijo 'naredimo razsvetljavo, dajmo to, dajmo ono, dajmo tretje'. Potem pa se je stvar sfižila, tako jaz vidim. Daleč od tega, da bi kdo karkoli hotel. Res ne," dodaja Ulaga.

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 08:36 06.marec 2015.

    Zaplenit vse premoženje njemu in njegovim sorodnikom potem pa naj dokazujejo kaj je ali kaj ni bilo njegovega, da si zapomnijo za vedno..Lopovi !!!!!!!!!!!!Ko povrnejo vso škodo pa zapret do konca življenja.

  • Lavdan 23:04 05.marec 2015.

    Samo določenim osebkom se plačuje vnaprej, ostale bi praviloma plačevali po opravljenem delu. Zadeva smrdi na daleč. Čim je investicija državna se takoj najdejo ptički, ki veselo vlečejo vsak sebi sploh preko raznih privatnih firm.

  • Janez_53 22:41 05.marec 2015.

    Zanimivo, kako je v Sloveniji postalo moderno, da se vsi packi, proti katerim se vložijo obtožnice, na sodiščih branijo kako je "cela zadeva konstrukt"! Denar je pa poniknil!!!