Slovenija
223 ogledov

Bizarna socialna politika: Kdor ima veliko, mu država da več

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Bogatejšim staršem otrok s posebnimi potrebami pripada več ugodnosti.

Starši otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, imajo več ugodnosti, pri večini od njih pa je tako, da imajo več od njih tisti, ki imajo že tako več denarja. Pripada jim namreč dohodninska olajšava in oprostitev plačila letne dajatve pri registraciji vozila. 

Tisti, v slabšem položaju, potrebujejo več, ne manj

"Ni problem v tem, ali naj bodo olajšav oziroma pravic iz proračuna deležni starši omenjenih otrok, ki imajo avto in dohodke. Problem je, ali so enakih oziroma vsaj primerljivih olajšav deležni tudi tisti starši, ki imajo slabši avto in nižje dohodke ali pa so celo brez enega in drugega. Kajti slednji so olajšav oziroma pravic potrebni še v večji meri kot pa primerljiva skupina, ki ima malce višji materialni status," je prepričan profesor s Fakultete za socialno delo Srečo Dragoš, ki meni, da dohodninska olajšava in oprostitev letne dajatne nista najboljša instrumenta za pomoč.  

Starši gibalno oviranih, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih otrok ter kronično bolnih otrok lahko na centru za socialno delo dobijo odločbo, da njihov otrok potrebuje posebno nego in varstvo. S to odločbo jim pripada sto evrov mesečnega dodatka (za najhujše primere dvesto) in nekatere druge ugodnosti, ki pa so odvisne od siceršnjega gmotnega položaja družine. Tisti, ki imajo višjo plačo, dobijo več. 

Revnemu malo ali nič, bogatemu še 150 evrov na mesec

Dohodninska olajšava za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, znaša 8.830 evrov na leto ali 736 evrov na mesec, medtem ko je olajšava za otroka nekaj čez 2400 evrov. 
Kdor ima 800 evrov bruto plače, bo zaradi te višje olajšave dobil 23 evrov višjo plačo, namesto 600 bo dobil 623 evrov plače. Kdor ima povprečno plačo (1700 evrov bruto), bo dobil 105 evrov višjo plačo (1274 namesto 1169 evrov). Pri tri tisoč evrih bruto plače je plača starša zaradi olajšave višja za 155 evrov, namesto 1898 bi dobil 2053 evrov plače. Vse primerjave so glede na plačo, ki bi jo starš prejel, če bi imel otroka, ki ne potrebuje posebne nege in varstva. 

Revnemu 23 evrov na mesec, bogatemu 155

ilustracija 200 Evrov, Euro, bankovec, denarnica, placilo, denar, valuta, foto:  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Če povzamemo, nekdo z nizko plačo bo na leto iz naslova dohodninske plače prejel 276 evrov ugodnosti, nekdo s povprečno plačo skoraj tisoč evrov več (1260 evrov), nekdo s 1800 evri plače pa bo na leto »prihranil« skoraj dva tisoč evrov. Kdor nima službe ali samostojni podjetnik, ki uveljavlja normirane stroške, pa te olajšave sploh ne more koristiti.

Dohodninska olajšava je "diskriminacija, eni dobijo več, drugi manj in to ravno obratnosorazmerno s potrebami, ki so seveda večje pri materialno šibkejših", je prepričan Dragoš.

Eno ministrstvo, da je super, drugo, da je diskriminacija

Podobno je pri oprostitvi letne dajatve za vozila. Gre za približno sto evrov ugodnosti na leto, ki pa je tisti, ki nimajo avtomobila, seveda ne morejo koristiti. 

"Ocenjujemo, da so vsi ukrepi, ki družinam olajšajo skrb za otroka, ki  potrebuje posebno nego in varstvo, dobrodošli," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer menijo, da je poleg dohodninske olajšave smiselna tudi oprostitev letne dajatve, "saj je skrb za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, večinoma povezana s potrebo po več opravljenih vožnjah, na primer na terapije in preglede". 

Nasprotno pa na ministrstvu za infrastrukturo menijo, da obstoječa ureditev oprostitve neenakomerno obravnava skupine invalidov, saj tiste, ki ne uporabljajo vozil, postavlja v neenakopraven položaj. Invalidskim organizacijam so predlagali rešitve, ki bodo izenačile invalide ne glede na materialni položaj. 

Boljša rešitev bi bil enak finančni dodatek za mobilnost

"Ministrstvo predlaga, da bi se področje oprostitve plačila letne dajatve za vozila za prevoz invalidov v celoti črtalo iz zakona in bi se področje uredilo na način, da bi invalidi dobili pomoč v obliki univerzalnega dodatka na zmanjšano mobilnost, ki bi ga nato lahko unovčili pri nabavi ali plačilu obveznosti za uporabo vozila, pri nakupu vozovnic za javni cestni ali železniški prevoz potnikov ali v kakšni drugi primerni oblik, lahko tudi kot enak finančni dodatek za mobilnost," so pojasnili. 

"Namen ki pri oprostitvi dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu nima zveze z nego in varstvom otroka, pač pa z odločitvijo o kakovosti vozila pri nakupu," meni Dragoš. "Če so oproščeni omenjene cestninske dajatve, potem se lažje odločijo za nakup dražjega vozila, z večjo proostornino motorja (dajatev je premosorazmerna z njo) in obratno, če ne bi imeli olajšave, bi jih cestna uporaba dražjega avta stala več kot pa uporaba cenejšega – vse to pa seveda nima nobene zveze s takšnimi ali drugačnimi potrebami otrok," še meni Dragoš. 

Rešitev bi bila povsem preprosta 

In kako bi bilo po njegovo smiselno spremeniti sistem? "Zelo preprosto: finančno ovrednotimo stroške za kritje otrokovih potreb, potem pa staršem priznamo pravico do finančnega kritja (celote ali dela) teh stroškov. Staršem to pravico transferiramo v obliki gotovinskega nakazila ali pa odbitka pri stroških, ki je lahko enak za vse starše, če pa ni, pa mora biti progresiven za revnejše (bogatejšim se prizna manjši delež povračila stroškov kot revnejšim) – ne pa obratno," je prepričan Dragoš. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • Pepa 13:46 07.februar 2017.

    Glede na odgovor, res potrebuješ zdravilo!

  • erikkk 09:53 07.februar 2017.

    Dokler se ljudi ne bomo vsul na ulice .. tako kot so to naredili v Romuniji ...nas bodo gnus od voditeljev takole izkriščal še naprej

  • samo.jst 08:01 07.februar 2017.

    Zakaj ne uvedejo še progresivnega DDVja?? Več kot zaslužiš, več boš plačal...VSE! A Dragoš, a ni ne bi bila to najboljša rešitev?!