Slovenija
34 ogledov

Biznis na deponiji

Štefan Velečič, direktor komunale (na fotografiji), pravi, da je pogodbo za odpa Žurnal24 main
Tuji odpadki. Komunala brez dovoljenja občine s tujimi odpadki polni Globoko, trdi župan, direktor pa to zanika.
Jutri izredna seja
O razrešitvi? Župan Alojzij Kastelic je za jutri sklical izredno sejo občinskega sveta z edino točko dnevnega reda: odgovornost direktorja javnega podjetja Komunala Trebnje in predsednika nadzornega sveta za nezakonito dejanje odlaganja odpadkov na deponiji Globoko. “S sejo občinskega sveta jim bomo poskušali vzeti pooblastila, saj ravnajo v nasprotju s sklepi občinskega sveta in v škodo prebivalcev vseh treh občin,” pojasnjuje Kastelic.

Na deponijo Globoko dovažajo velike količine odpadkov od drugod; tudi nesortirane – plastiko in papir, kar bi moralo iti v predelavo,” plat zvona bijeta Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje, in podžupan Jože Povšič. Kot trdita, se odlagališče, ki je namenjeno zgolj občinam Trebnje, Mokronog - Trebelno in Šentrupert, polni prehitro.

Ne prisluhnejo mu
Odlagališče Globoko je v stoodstotni lasti Občine Trebnje, a se, kot pove Kastelic, kljub temu ne Štefan Velečič, direktor komunale, ne Franc Jevnikar, predsednik njenega nadzornega sveta, o tej temi ne želita pogovarjati. “Deponija se bo ob taki naglici polnjenja z odpadki od drugod napolnila že naslednje leto,” pravi Kastelic.

Direktorju komunale je zato poslal svoj sklep, s katerim prepoveduje kakršnokoli odlaganje odpadkov na odlagališču, razen nenevarnih odpadkov iz gospodinjstev in gospodarstva iz omenjenih treh občin.

Skrbi tudi krajane
Na deponiji je mogoče videti tovornjake Papir servisa z registracijo Murske Sobote, a ni rečeno, da so smeti od tam; vprašanje je, od kod so,” pove Jože Šeničar z Brezovice, vasi v neposredni bližini odlagališča. Kot pravi, so jim, da so pristali na odlagališče, obljubljali, da bosta tu tudi sortirnica odpadkov in čistilna naprava, a se je izkazalo, da so bile obljube prazne. “Deponija bo tako kmalu polna, mi bomo pa za odvoz smeti plačevali desetkrat več kot zdaj,” dodaja.

2004. leta je bilo odprto odlagališče Globoko; takrat so načrtovali, da naj bi zadoščalo za pet let, zdaj pa teče šesto leto.

Rešujejo komunalo
Odpadki, ki jih dovaža Papir servis, pa po besedah Velečiča niso iz drugih regij: “Papir servis pri nas prevzame zbrano embalažo z ekoloških otokov in iz rumenih vreč, v njej pa je od 20 do 40 odstotkov nečistoč, ki jih vrne na Globoko. Da pa ne bi nazaj pripeljali samo pol tovornjaka, smo se dogovorili, da pripeljejo še preostale tovrstne nečistoče iz svoje sortirne linije v Lenartu, zato imajo ti tovornjaki murskosoboško registracijo.”

S tem pogodbenim odnosom, dodaja, komunali pomagajo iz globoke izgube. Po njegovih besedah bo odlagališče res zapolnjeno prihodnjo jesen, a to je dve leti pozneje, kot je bilo načrtovano. Če ne bo kje odlagati, pravi Velečič, bo odgovorna občina, saj je župana že letošnjo pomlad pisno opozoril, da je treba pripraviti novo odlagalno polje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.