Slovenija
13 ogledov

Björkqvist: novinarji, zbogom!

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist je ogorčen nad poročanjem Dela. Odslej za slovenske medije ne namerava več komentirati preiskave. SDS zahteva opravičilo.

Za slovenske medije o zadevi Patria ne bom dajal več komentarjev ali izjav, je dejal Kaj Erik Björkqvist. "To je bilo zadnjič!" je zatrdil, obenem pa dejal, da ne more "sprejeti ali razumeti, da nekdo polaga besede v moja usta".

Kriminalisti so danes ponovno zaslišali slikarja Cekuto. Šlo je za prijazen pogovor, pravi slikar.

Opazka je letela na novinarja Dela Dejana Karbo, ki ga bo morda Björkqvist prijavil novinarskemu razsodišču zaradi ponedeljkovega članka. V njem je namreč Karba objavil off-the-record vsebino pogovora z Björkqvistom ter v članku objavil preiskovalčeve sume, da je denar iz Patrie končal v stranki SDS.

SDS želi opravičilo
V SDS sicer pravijo, da bodo prisiljeni uporabiti vsa pravna sredstva, da zaščitijo dobro ime in interese stranke, v kolikor se časnik Delo javno ne opraviči.

Novinar pred razsodišče
Po Björkqvistovem mnenju je takšno novinarstvo "slaba stvar" in je lahko na Finskem kriminalno dejanje. Razmišlja, da bi novinarja Dela Dejana Karbo prijavil novinarskemu razsodišču.

Če se bo odločil za prijavo Karbe Novinarskemu častnemu razsodišču v Sloveniji, bo to storil v naslednjih 30 dneh, je pojasnil kriminalist.

Björkqvist je na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, ali je pod pritiskom kolegov v policiji, ker novinarjem daje preveč informacij, odgovoril, da ne.

Novinar stoji za svojo zgodbo
Časnik Delo je v ponedeljek poročal, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v stranki SDS. Pri tem se je novinar časnika Dejan Karba skliceval na navedbe Björkqvista, ki pa je nato za več slovenskih medijev te navedbe zanikal in zatrdil, da za navedeno nimajo nobenih dokazov.

Karba je kasneje povedal, da stoji za svojo zgodbo, podprl ga je tudi odgovorni urednik časnika Darijan Košir. "Dejstvo je, da je preiskovalec izjavil vse, kar piše v današnjem Delu," je v ponedeljek zatrdil odgovorni urednik Dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.