Slovenija
40 ogledov

Blage zastrupitve z ogljikovim monoksiom lahko potekajo dlje časa

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Žurnal24 main
Pred ogljikovim monoksidom nio varen nihče, saj ga s čutili ne moremo zaznati. Tako so pogosti primeri zastrupitev celih družin.

Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO) med ogrevanjem stanovanja in vode v Sloveniji vsako leto umre okoli pet ljudi.

Nevarni tudi plinski gorilniki za segrevanje vode

CO je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga itn. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo CO lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Duševne težave zaradi zastrupitve

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih,  lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi.

Pri zastrupitvi s CO se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na CO pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev s CO moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve s CO povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Alarmne naprave rešujejo življenja

CO ne moremo zaznati s čutili in ukrepamo šele ob težavah, ki jasno kažejo, da je nekaj narobe. Na srečo pa obstaja rešitev tudi za nevidni in tihi CO, saj nas na morebitno nastajanje in kopičenje CO v stanovanju lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) CO v zraku. Alarmne naprave za CO nas opozorijo na povišano koncentracijo CO v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za CO stanejo okoli 50 evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal.

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za CO in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo CO in alarmne naprave za CO ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Prav tako CO ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah. Le alarmne naprave za CO s standardom EN 50291 nas pravočasno opozorijo na nastajanje CO in preprečijo zastrupitev.

Po nakupu in namestitvi pokažemo alarmno napravo za CO ostalim družinskim članom in jih seznanimo z alarmnim signalom in načrtom ukrepov ob njegovi sprožitvi. Ob alarmu za povišan nivo CO moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači,  ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čimprej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor CO ni odpravljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.