Slovenija
61 ogledov

Blagoslov ni pomagal

Zeleni park Barbara Milavec
Novogradnje.
 Nova stanovanja so prazna zaradi previsokih cen in težav investitorjev.

Nepremičninski projekti. "Ni prevelikega interesa," o tem, koliko je povpraševanja po novogradnjah na Obali, pove Nataša Hergold iz podjetja Agencia, ki se ukvarja s prodajo nepremičnin. Po njeni oceni bi bile za kupce sprejemljive nekoliko nižje cene od obstoječih, in sicer od dva do tri tisoč evrov za kvadratni meter.

Podatki Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) kažejo, da so se stanovanja na Obali v letošnjem prvem kvartalu v povprečju podražila. V zadnjem kvartalu lanskega leta je bilo treba za kvadratni meter odšteti 2.527 evrov, v letošnjem prvem kvartalu pa 2.634 evrov. Poleg tega je promet s stanovanji na ravni države padel za kar 26 odstotkov.

Zeleni park  | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec

Po treh letih na pol prazni

Hergoldova je v zadnjem času prodajala novogradnje v Kopru (ob mestni plaži) in Portorožu (Feral, Valeta), pri čemer še ni našla kupcev za nekaj manj kot tretjino stanovanj, investitorji pa so bili prisiljeni znižati cene.

Na pol prazna ostaja tudi soseska Semedelski razgledi, ki so jo zgradili pred tremi leti. Prodanih je 52 od 108 stanovanj. "Zdaj pripravljamo novo akcijo, pri kateri smo oblikovali cene za vsako stanovanje posebej. Denimo 53 kvadratnih metrov veliko stanovanje s parkirnim prostorom bomo prodajali po ceni 120 tisoč evrov z vključenim davkom," razlaga Robert Rožac iz IP Obale. Pred akcijo je bila povprečna cena stanovanja na tej lokaciji 2.300 evrov za kvadratni meter. Pri Semedelskih razgledih so sicer preizkusili že marsikateri prodajni prijem, med drugim so dali stanovanja tudi blagosloviti.

Po stečaju GPG Inženiringa se je ustavila tudi prodaja 228 stanovanj v naselju Nokturno na Markovcu, ki se bo nadaljevala po postopku na sodišču. Po nekaterih podatkih naj bi pred stečajem prodali 27 stanovanj po povprečni ceni tri tisoč evrov za kvadratni meter. Pri projektu, katerega prodajno vrednost ocenjujejo na 80 milijonov evrov – in ga je do polovice te vsote kreditirala NLB –, podizvajalci niso bili poplačani. V močno strnjenem naselju belih hiš na vrhu Markovca, ki so ga zgradili lani, tako namesto petičnih stanovalcev domuje praznina.

Trd kruh investitorjev

Stanovanjski kompleks Zeleni park II v središču Kopra je v zaključni fazi, pravi predstavnik investitorja Uroš Brataševec, a si še ne upa napovedovati, kdaj bodo dobili uporabno dovoljenje. "Kupci so prestrašeni. Nanje vpliva negativno poročanje medijev, banke pa zaostrujejo pogoje," potoži. Od 68 stanovanj jih je nekaj rezerviranih; cene segajo od 116 tisoč evrov do celo 2,5 milijona evrov z davkom za enoto. "Nemogoče je govoriti o ceni za kvadratni meter, saj je to odvisno od lege, velikosti in števila parkirnih prostorov," pojasni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.