Slovenija
970 ogledov

Blagoslov šole ni bil kršitev zakona

Kristus Nino Verdnik
Inšpektorat ugotovil, da blagoslov šole ni bil kršitev zakona, a zaradi zanimivega razloga.

Blagoslov prostorov podružnične šole Polica pri Grosupljem na otvoritveni slovesnosti 1. septembra ne predstavlja kršitve 72. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, saj šola takrat še ni prejela soglasja k opravljanju dejavnosti v novih prostorih, so za STA pojasnili na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport.

Podružnica je soglasje k opravljanju dejavnosti vzgoje in izobraževanja v novih prostorih s strani upravitelja prejela šele tri dni po dogodku, prenos nepremičnega in premičnega premoženja v upravljanje pa je bil po navedbi inšpektorata izvršen še kasneje.

V začetku septembra je občina Grosuplje organizirala otvoritev novih prostorov Podružnice osnovne šole Polica. Na prireditvi je nemalo prahu dvignil blagoslov novih prostorov, ki naj bi kršil 72. člen zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa ločenost države in verskih skupnosti v javnih šolah.

Vihar zaradi nekaj blagoslovljene vode

Blagoslov je najprej obsodila poslanska skupina Levice, ki je nekaj dni po dogodku vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, saj zakon ni predvideval sankcioniranja kršiteljev. Pobudo so pozdravili tudi preostali poslanci koalicije. Odbor DZ je nato sprejel sklep, s katerim je vladi predlagal, da javnim vzgojno-izobraževalnim institucijam za izvajanje spornega člena zakona poda podrobnejša navodila za uresničevanje ločenosti države in verskih skupnosti.

Opozicijski poslanci so med drugim ves čas zanikali, da naj bi na slovesnosti šlo za verski obred. Poslanca SDS Anja Bah Žibert in Janez Janša sta se med drugim strinjala, da dviganje prahu zaradi blagoslova pomeni le širjenje nestrpnosti in sovraštva, poslanec NSi Jožef Horvat pa je trdil, da sploh ni šlo za blagoslov, temveč le otvoritveno slovesnost ob odprtju šole.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 21:05 05.december 2017.

    Gre za princip in nedopustno dejanje. So sicer v njihovo korist takoj in zelo glasni.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:48 05.december 2017.

    Če bi bil takrat jaz tam prisoten, bi katolibanskega vrača lastnoročno vrgel iz šole!