Slovenija
52 ogledov

Blagoslov za srečno vožnjo

Mirna peč motoristi
1/36
Žurnal24 main
V Mirni Peči danes že 12. tradicionalni vseslovenski blagoslov motorjev, motoristk in motoristov. Lani je bil shod na lep sončen dan, letos jim vreme ni naklonjeno. Našteli tisoč obiskovalcev.

"Motoristi smo navajeni enega in drugega, tako lepega kot slabšega vremena, tako da vreme sprejmemo, kakršno je. Da bi prireditev premikali, nismo nikoli pomislili," je za Žurnal24 povedal eden izmed začetnikov te tradicionalne prireditve na Dolenjskem, Leopold Pungerčar. Spominja se, da je na predvečer velikonočnega ponedeljka pred dvema letoma zapadel celo sneg, pa motoristov iz vse Slovenije to kljub temu ni oviralo, da se shoda ne bi udeležili.

Žal je vreme letos vendarle nekoliko oklestilo udeležbo; v primerjavi z lansko rekordno udeležbo, ko je v mirnopeško dolino prišlo okrog 9 tisoč ljudi, se jih je letos zbralo dobrih tisoč.

V Mirni Peči je bila ob 10. uri najprej maša, ki jo je vodil domači župnik Janez Rihtaršič. "Ne, naš župnik ni motorist," pravi Pungerčar in doda, da vsaj za zdaj še ne. Namreč blagoslov motoristov so pred dvanajstimi leti organizirali skupaj s tedanjim mirnopeškim župnikom Janezom Šimencem, ki se je tudi sam rad popeljal z motorjem.

Za manj nesreč
Mašo je z duhovnimi pesmimi popestril Oto Pestner, sledil pa je blagoslov motorjev ter voznikov in voznic. Velika noč je običajno uvod v motoristično sezono in običajno se že na pragu sezone zgodi vsaj kakšna nesreča motorista s tragičnim izidom.

"Ravno zato smo blagoslov poimenovali za srečno vožnjo in upamo, da bo tudi sezona, ki je pred nami sledila trendu, torej zmanjševanju nesreč, ki smo ga zabeležili v lanskem letu," je za Žurnal24 še povedal Pungerčar. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.