Slovenija
13 ogledov

Blaira označil za vojnega zločinca

Morda se sliši neverjetno, a Tony Blair ima mobilni telefon šele dobrega pol let Žurnal24 main
Nekdanji britanski premier Tony Blair je danes pričal pred britansko preiskovalno komisijo, ki preiskuje afero z vdiranjem medijev v telefone znanih osebnosti. V dvorano vdrl moški, ki ga je označil za vojnega zločinca.

Pričanje nekdanjega laburističnega premierja Tonya Blaira je zmotil protivojni protestnik, ki je vdrl v sodno dvorano v Londonu in tam zakričal, "da bi bilo tega moškega treba aretirati zaradi vojnih zločinov". Moškega so varnostniki hitro obvladali in odstranili iz dvorane, protest pa ni zmotil pričanja.

Med drugim je sicer Blair povedal, da imajo tabloidi pomemben vpliv na politiko v Veliki Britaniji, kar pa po njegovem mnenju samo po sebi ni nezdravo. "Deloven odnos" med mediji in politiki je neizogiben, problem pa ni ta "bližina", temveč neravnovesje v odnosu.

"Razvozlati, kaj je neizogibno in kaj napačno, je globok izziv," je ob tem poudaril Blair.

Naj vas spomnimo

Nekdanjega premierja so zaslišali zaradi njegovega tesnega odnosa z medijskim mogotcem Rupertom Murdochom, ki je v središču škandala z vdiranjem v telefone. Komisijo zanima predvsem njun odnos v času pred Blairovo volilno zmago leta 1997 in njegovo posledično 10-letno vladavino.

Odločitev Murdocha, da njegov tabloid Sun podporo pred volitvami 1997 s konservativcev prenese na laburiste, na Otoku v veliki meri vidijo kot glavni razlog za laburistično zmago.

Komisija pod vodstvom sodnika Briana Levesona je namreč minuli mesec objavila vrsto elektronskih sporočil, ki razkrivajo, da so iz Huntovega kabineta uhajale informacije v Murdochovo družbo News Corporation glede prevzema plačljive televizije BSkyB.

News Corporation se je moral julija lani na vrhuncu škandala z vdiranjem v telefone odreči prevzemu dobičkonosne televizije, v kateri ima Murdochova družba 39-odstotni delež.

81-letni Murdoch je julija lani prav tako ukinil tabloid News of the World, ko je na dan prišlo, da so njegovi novinarji nezakonito vdrli v glasovno pošto več sto znanih osebnosti in žrtev kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.