Šport > Nogomet
10 ogledov

Blatterjeve izjave o rasizmu naletele na zgražanje

Sredina izjava predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja, da bi se morali nogometaši, ki so tarča rasističnih opazk, po koncu tekme preprosto rokovati in pozabiti na vse skupaj, je v svetu nogometa povzročila pravi mali vihar. Izvršni direktor sindikata angleških nogometašev Gordon Taylor je nepriljubljenega Švicarja pozval celo k odstopu, pozivom pa se je kasneje pridružil tudi britanski minister za šport Hugh Robertson.

"Počutim se neumnega, saj sem mislil, da ima nogomet vodilno vlogo v boju proti rasizmu," je dejal branilec Manchestra Uniteda Rio Ferdinand, čigar brat Anton naj bi bil na ligaški tekmi proti Chelseaju tarča rasističnih opazk kapetana Anglije Johna Terryja. Sredina izjava predsednika Fife Seppa Blatterja odmeva kot redkokatera do zdaj, saj so besede 75-letnega Švicarja v intervjuju za CNN povzeli skorajda vsi večji športni dnevniki. Na vprašanje, ali je v nogometu kaj rasizma, je Blatter odgovoril:

"To trditev bi zanikal. Ni rasizma, mogoče en igralec drugemu nameni besedo ali gesto, ki ni pravilna. Tisti, ki ga zadeva, bi moral reči, da je to le igra. Smo v igri in na koncu tekme si stisnemo roke, to se lahko zgodi, saj smo proti rasizmu in diskriminaciji delali tako dolgo. Mislim, da ves svet pozna naše napore, ki jih namenjamo boju proti rasizmu in diskriminaciji. Na zelenici včasih rečeš kaj, kar ni povsem pravilno, a na koncu tekme je igre konec in čaka te naslednja tekma, kjer se lahko vedeš lepše."

Izvršni direktor sindikata angleških nogometašev Gordon Taylor je za Sky Sports povedal: "To gre čez vse meje. Takšno govorjenje samo priča o tem, da je popolnoma netakten in za časom. Moral bi se umakniti (predsedniku Uefa, op. a.) Michelu Platiniju. Če bi kdorkoli moral razumeti stvari o rasizmu, je to glava Fife, pod katero je dvesto držav po svetu, ki so tako različne in imajo različna ozadja, barve, kulture in običaje, da če tega ne razume, potem se mora umakniti. Bi moral odstopiti? Brez najmanjšega dvoma."

Blatterjeve izjave so se na televiziji predvajale na dan, ko je angleška nogometna zveza (FA) podala obtožbo proti napadalcu Liverpoola Luisu Suárezu, ki naj bi se z rasističnimi zmerljivkami spravil nad branilca Manchestra Uniteda Patricea Evraja na oktobrskem derbiju. Poleg tega primera se FA ukvarja tudi z dejanji Terryja, ki je le teden dni kasneje zmerjal Antona Ferdinanda, čigar brat Rio je prek Twitterja kontaktiral Blatterja in mu povedal naslednje: "Sepp Blatter, tvoji komentarji o rasizmu so tako pod nivojem, da so že skorajda smešni. Če navijači pojejo rasistične pesmi, a nam nato stisnejo roko, je to OK?"

Blatter je podobno mnenje kot za CNN podal tudi za Al Džaziro, kasneje pa branil svoje poglede, češ da ga niso dobro razumeli: "Mojih besed niso dobro razumeli. Kar sem želel reči, je, da imaš kot nogometaš med tekmo 'bitke' s svojimi nasprotniki, včasih pa se zgodijo stvari, ki niso pravilne. Toda po navadi se na koncu tekme opravičiš svojemu nasprotniku, če si se z njim prepiral med tekmo, si sežeš v roko, in ko je tekme konec, je je konec."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.