Slovenija
32 ogledov

Blaž Kavčič zapustil LDS

kresal lds kavcic Žurnal24 main
Predsednik državnega sveta in viden član stranke LDS Blaž Kavčič je izstopil iz stranke.

Blaž Kavčič je bil sicer vrsto let viden član te stranke, v zadnjem času pa predvsem glavni kritik voditeljice stranke Katarine Kresal. Ob tem je Kavčič dejal, da so razlike v pogledih na najpomembnejša družbena, gospodarska in politična vprašanja med vodstvom stranke in njim postale prevelike. Za Zurnal24.si je pojasnil: "Na zadnjem svetu stranke sem ugotovil, da bodisi ne želijo govoriti o razlikah in dejansko sem bil edini kritik, ki je podal negativen predlog. Treba je ugotoviti, da so se razlike tako povečale, da sodelovanje ni več smiselno."

Odstopov najbrž še ni konec

V stranki naj bi zadnje čase prihajalo do več trenj, očitno pa je LDS pred obdobjem sprememb. "Verjetno se bo zdaj en del tistih, ki so podpirali mene, odločilo za ta korak. Jaz pa ne peljem nobene kampanje, da bi pozival ljudi k izstopu. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, naj se odločijo po svoje," je odgovoril na vprašanje, ali bo njegovemu odstopu sledil še odstop katerih drugih članov stranke.

Mesto podpredsednice stranke je ta teden zapustila Zdenka Cerar, ki sicer pravi, da ta odločitev nima zveze z dogajanjem okoli stranke; nedavno je iz stranke izstopil tudi Peter Jamnikar, član sveta stranke LDS. K temu ga je očitno napeljala podpora stranke Katarini Kresal. V izstopni izjavi je namreč zapisal, da se je "LDS zavestno odločila za podporo predsednici, ki ji državni organi pripisujejo koruptivna dejanja". Stranka tega ni komentirala.

Na levici kmalu nova stranka?

Po poročanju Reporterja naj bi Kavčič in Jamnikar snovala "novo LDS". Da ima Kavčič voditeljske ambicije, potrjuje že dejstvo, da se je maja letos kot edini kandidat zoperstavil Kresalovi na kongresu stranke. A takrat ga je zdaj že bivša notranja ministrica premagala z 216 glasovi proti 127. "Ta trenutek težko potrdim ali zanikam. Dolgoročno potekajo neke vrste priprave, ki sem jih do nedavnega videl v smeri, da bi LDS prevzela elemente nove družbene pogodbe, usmerjene v kakovost življenja državljanov in srednjega razreda. Še posebej po stališču sveta sem videl, da je upanja konec. Kakšno obliko bo to imelo, bo postalo jasno v naslednjih tednih oziroma bo odvisno od tega, kako se bo razpletalo z volitvami," nam je komentiral govorice glede nove stranke.

LDS: Kavčič je imel vse možnosti

V LDS pa so nam dejali, da so "Kavčiča podpirali pri vseh njegovih odločitvah, tudi pri kandidaturi za mesto predsednika Državnega sveta. Škoda je, da svojih različnih pogledov in zamisli, če jih je imel, ni v preteklosti skušal predstaviti in udejanjiti skozi bolj aktivno in konstruktivno delo v stranki, saj je za to imel vse možnosti. Namesto tega se je v zadnjem letu raje odločil za javno in agresivno kritiko delovanja stranke. Njegov današnji izstop nas zato ni presenetil."

Komentarjev 4
  • allstarr111 11:14 08.september 2011.

    V bistvu bi mogli zakonsko omejit nekaj zadev glede ustanavljanja, člansatva in prestopov med strankami. Recimo kdor je bil član lahko menja stranko in ustanavlja nove, kdor pa je bil v bilokeri stranki več kot samo ČLAN pa mu je ...prikaži več ta pravica odvzeta, on ne more nikamor več, s tem bi se izognili da nekateri spretno krmarijo med strankami in so vedno pri koritu naredili pa za državo še niso nič, recimo Rupel je že en tak primerek, pa še bi jih najdu. Verjamite veliko manj bi bilo teh kravatarjev ki imajo po 10 funkcij in vlečejo plačo + kaka podkupnina še pade vmes.

  • 1111 10:40 08.september 2011.

    ...itak, ampak najbolj zanimivo bo to, da bodo po volitvah se razbežali po drugih strankah kot podgane in iskali poslansko plačo, položaje, obljubljali oh in sploh...

  • secufin 10:34 08.september 2011.

    No comment! Twitt, twitt, twitt.....