Slovenija
63 ogledov

“Bled ni Napoli!”

Na Bledu nameravajo območje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih lokalov r Žurnal24 main
Obratovalni čas. Daljše odprtje gostinskih lokalov na Cesti svobode? Največ vandalizma ponoči, storilci večinoma od drugod.

“Zaradi varnosti bi bilo smiselno, da bi bili lokali odprti najdlje do 1. ure, kajti najbolj problematično je po 3. uri, ko se v središču Bleda dogaja marsikaj,” je občinski predlog o razširitvi območja podaljšanega obratovalnega časa včeraj komentiral Boris Sodja, vodja medobčinskega redarstva občin Bled in Bohinj.

Svetniki razdeljeni

Lokalna skupnost ne sme gledati le na ekonomsko računico, pač pa tudi na varnost ljudi. Turizem se ne dela na vandalizmu in popivanju, pač pa na tem, da se ljudje dobro in varno počutijo.
Robert Račman, komandir PP Bled

Sprememba občinskega odloka predvideva možnost podaljšanja obratovalnega časa za gostinske lokale ob Cesti svobode, ki bi lahko obratovali ob petkih in sobotah do 3. ure, diskoteke pa do 4. ure. To je na torkovi seji razdelilo mnenja svetnikov: nekateri so menili, da bi se zdajšnje stanje ob koncih tedna še poslabšalo, a je bil svetnik Anton Omerzel predlogu naklonjen. “Otroci so hodili ven, tepli so se, malo so bili zaljubljeni, kakšno klopco so vrgli v jezero in kakšen teglc razbili, ampak zaradi tega nas ne bo konec. Ne moremo jim zapreti vseh vrat zato, da bodo nekateri lahko spali. Pa ni tale Bled Napoli!” je bil odločen Omerzel. Svetnica Ljuba Kapus se je ob tem vprašala, ali si Bled res želi turizma, ki prinese razbijanje, svetnik Miran Lavrič pa je dodal: “Otroci mi povedo, da se ne hodijo zabavat na Bled, pač pa v Radovljico in Kranj, ker je na Bledu nevarno.”

Kritično med 3. in 4. uro
Več kot 70 odstotkov kršitev javnega reda in miru se po Sodjevih besedah zgodi v krogu 800 metrov – to je od trgovskega središča do športne dvorane, avtobusne postaje, Riklijevega parka in Grajskega kopališča. “Gre za mlade kršitelje od 14. leta, ki večinoma niso z Bleda,” je pojasnil Sodja.
Prejšnji konec tedna so se vandali lotili igrišča za minigolf v središču Bleda, razbili so inventar, policija storilcev še ni našla, domačini pa ob tem opozarjajo na nespametno podaljševanje obratovalnega časa lokalov, saj je ob koncih tedna zlasti v trgovskem središču stanje nevzdržno.

Na naslednji seji
“S spremembo odloka bi podaljšali obratovanje trem lokalom, vendar se bo zaradi pomislekov v kratkem sestal svet za varnost, pridobili bomo tudi mnenje policije in o spremembi odloka odločali na naslednji seji,” je dejal župan Janez Fajfar.

Komandir blejske policijske postaje Robert Račman se, kot je povedal, v obratovalni čas lokalov ne bo mešal, bodo pa za lokale, v katerih bo več kršitev, občini predlagali skrajšanje obratovalnega časa. “Z vidika varnosti se s podaljševanjem obratovanja stanje lahko poslabša,” je poudaril Račman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.