Slovenija
11 ogledov

Blejski otok: država se ne bo pritožila

Blejski otok Iztok Golob
Država se ne bo pritožila na sklep kranjskega okrožnega sodišča. Blejski otok tako za zdaj ostaja v rokah blejske župnije.

Na sklep kranjskega okrožnega sodišča, da zoper župnijo Bled ni mogoče voditi postopka o ničnosti sporazuma prejšnje Janševe vlade, se država ne bo pritožila, je poročala TV Slovenija. Otok tako za zdaj ostaja v rokah blejske župnije.

Potem ko je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tajni sporazum, po katerem je prejšnja Janševa vlada objekte na Blejskem otoku vrnila tamkajšnji župniji, otok pa dala Cerkvi v brezplačen najem za 45 let, v imenu države podpisal le nekaj tednov pred predajo poslov, se je njegova naslednica Majda Širca Ravnikar prizadevala za njegovo ničnost. Zato je državno pravobranilstvo vložilo tožbo.

A se kranjsko okrožno sodišče vse do danes z njeno vsebino sploh še ni ukvarjalo. Ker je bil v prvi tožbi naveden le en toženec, župnija Bled, ne pa tudi drugi sopodpisnik sporazuma, Nadškofija Ljubljana, je tožbo zavrnilo.

"Država asistira voljo Cerkve"

Letos junija, ko je odločalo o tožbi zoper oba sopodpisnika, pa je ugodilo blejski župniji, ki je trdila, da je bilo zoper njo v isti zadevi že razsojeno. In na to odločitev sodišča bi se država lahko pritožila le še danes, je poročala televizija.

Z državnega pravobranilstva so za TV Slovenija pojasnili, da se država zagotovo ne bo pritožila zoper sklep sodišča.

Širca Ravnikarjeva pa je v izjavi za televizijo dejala, da je bil "ta molk oziroma nereagiranje pričakovano, kajti že v prvi Janševi vladi je bil Blejski otok pridobljen mimo odločitev ustavnega in vrhovnega sodišča". Pravobranilstvo očitno nima moči, da bi zastopalo stališča, ki jih je še pred nekaj leti zastopalo v smeri, da je sporazum ničen, je dejala in dodala, da v tem smislu "država asistira voljo Cerkve".

Sodišče bo zdaj nadaljevalo s postopkoma zgolj zoper ljubljansko nadškofijo, je še poročala TV Slovenija.

Komentarjev 2
  • linka 20:25 04.oktober 2012.

    seveda se nebo ...gliha vkup štriha

  • bojovi 20:01 04.oktober 2012.

    Seveda da se ne bo, Janša ne dovoli.