Slovenija
21 ogledov

Blišč in beda božiča

(Foto: Andrej Žbogar)
1/2
Žurnal24 main
Velika večina Slovencev bo obdarovala svoje najbližje. Največ jih bo darila dalo ravno za božič. 42 odstotkov bo zapravilo do 50 evrov, 31 celo do sto evrov. Kakšno pa je dejansko stanje?

Največ za božič
Po Medianini raziskavi namerava 78 odstotkov anketiranih obdarovati svoje najbližje. Samo dober odstotek naj bi za darila zapravil nad 400 evrov, pa vendar smo že med kratkim sprehodom po trgovskem centru naleteli na nekaj ljudi, ki so priznali, da so zapravili še veliko več.

48 odstotkov anketiranih bo za vsa tri obdarovanja kupilo posebno darilo, 48 odstotkov pa le enega za vsa obdarovanja.

Do 50 evrov naj bi zapravilo 42,5 odstotka, do 100 evrov 31,5 odstotka, do 200 evrov pa 12 odstotkov anketiranih. 59 odstotkov anektiranih je dejalo še, da bodo največ denarja zapravili za božična darila.

Božični paket, edino božično darilo
Božična darila so danes imeli tudi na Karitasu. Potrebnim pomoči so razdelili božične pakete. Samo v Karitasu v Šiški so letos zabeležili 39 prosilcev več kot lani. Skupno bodo decembra pomagali 200 ljudem.

"Eni so strašno veseli teh paketov, sploh otroci, ki vse leto čakajo na svoje pakete," pravi prostovoljka Ana Stepančič.

Boris Glavaš je eden od številnih, ki so danes prišli po paket pomoči. Na Karitas hodi že 18 let. "Stiska je zdaj večja. Nekateri, ki jih včasih ni bilo na spregled ali pa jih je bilo sram priti sem in so bili raje lačni, zdaj prihajajo," nam pove.

Racionalni kupci – večja prodaja
Popolnoma drug svet je, ko obiščemo Mercator center Šiška. Okoli 14. ure je že nabit z ljudmi, ki kupujejo vsakdanje stvari ali pa iščejo zadnja božična darila.

"Prodaja izdelkov vsakdanje rabe v Mercatorju ni bistveno upadla, se pa kupci vedejo bolj racionalno, kupujejo več izdelkov v akcijah, kombinirajo različne cenovne in kakovostne ravni izdelkov. V hipermarketih pričakujemo največjo prodajo kot običajno zadnje dni pred prazniki. Pričakujemo približno od 20 do 30 odstotkov večjo prodajo kot v običajnih mesecih – za neživila, torej tehniko, tekstil in kozmetične izdelke, ki so primerni za obdarovanje, pa je ta odstotek višji," nam je dejala Tanja Durin iz Sektorja za odnose z javnostmi Mercator.

Več v videoprispevku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.