Slovenija
3703 ogledov

Šarec napoveduje kadrovske čistke, Tonin bi omejil zaposlovanje tujcev

volitve Saša Despot
Bratuškova bi ustanovila nacionalnega letalskega prevoznika, Počivalšek pa bi poskrbel, da slovenska zastava zaplapola v vsaki učilnici.

Bliža se t. i. super volilno leto, v katerem bomo volili nov državni zbor, predsednika republike in nove župane. S prihodom novega leta pa so vse glasnejše tudi številne obljube političnih strank - od bolj do manj ambicioznih. Največ pričakovano obljubljajo stranke opozicije in zunajparlamentarne stranke, medtem ko stranke koalicije izpostavljajo predvsem svoje dosedanje dosežke. Pripravili smo pregled, kaj obljubljajo parlamentarne stranke.

SAB bi ustanovil novo Adrio

Stranka Alenke Bratušek na družbenih omrežjih že odšteva dni do volitev. Za vsak dan predstavijo eno obljubo - denimo da bodo dvignili politično kulturo, spoštovali vse državljan(k)e in njihove pravice, povrnili pravno državo in spoštovanje zakonov, ustavili politizacijo policije ...

Ob svetovnem dnevu civilnega letalstva pa so celo napovedali, da bodo ustanovili nacionalnega letalskega prevoznika.

Konkretno: V desetih letih do treh milijonov Slovencev, brez priseljevanja

Stranko Konkretno, v kateri so se združili nekdanja stranka SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška ter stranka GAS pod vodstvom Alojza Kovšce, je hitro po ustanovitvi pričakal hladen tuš. Svet stranke evropskih liberalcev (Alde) je ugotovil, da je stranki SMC s prenehanjem obstoja prenehalo tudi članstvo v Aldeju. Če želi, lahko Konkretno zdaj vnovič zaprosi za članstvo v tej evropski stranki. Kljub temu na svojem twitter profilu še vedno pišejo, da so člani Alde.

Konkretno na twitterju | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V novi stranki pravijo, da je čas za konkretno politiko in dodajajo, da so socialno-liberalna stranka. Največ prahu pa je pred časom dvignil prav Počivalšek, ki je v pogovoru na Planet TV izjavil, da bo njihov program temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki, tudi na demografskem vprašanju, "saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak iz naslova tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem".

 "Pomembno je, da zgradimo novo povezovalno zgodbo v tej bolestno razdeljeni Sloveniji. Ideološka vprašanja moramo postaviti na drugo mesto," je dodal. Kako bomo v desetih let "sproducirali" dodaten milijon prebivalcev, Počivalšek ni pojasnil.

Poleg tega menijo, da bi morala biti slovenska zastava v vsakem šolskem razredu. Zavzemajo se tudi za avtoceste brez omejitev.

Levica: Proti davčni razbremenitvi

V Levici medtem ostro nasprotujejo davčni razbremenitvi, ki jo prinaša novela zakona o dohodnini. O noveli bodo poslanci glasovali v sredo. V Levici menijo, da je osnovno načelo družbene pravičnosti "da vsak prispeva po svojih zmožnostih, vsak dobi po svojih potrebah. Bogati naj torej prispevajo več, manj premožni pa manj. Zakon o dohodnini je še en rez, ki je ravno nasproten od tega načela, saj daje vladajočim razredom, (posredno) pa jemlje delovnim ljudem". Nasprotujejo tudi frackingu in ustanovitvi vojaške akademije, ki jo napoveduje Matej Tonin.

Največ težav v zadnjih dneh pa so imeli s poslanko Violeto Tomič, ki se je odločila za zdravljenje covida-19 z Ivermectinom, kar zdravniška stroka sicer močno odsvetuje. V Levici so se od njenega početja ogradili.

Ekipa nekdanje Koalicije ustavnega loka (KUL), Luka Mesec, Tanja Fajon, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, je svoje vezi nedavno krepila na prijateljskem srečanju v lokalu.

SD: Več mladega kadra

Tudi v SD so nanizali nekaj zanimivih trditev, med drugim to, da "podobno kot ob koncu prve Janševe vlade tudi danes Slovenija beleži rekordno inflacijo in rast življenjskih stroškov. Medletna inflacija trenutno dosega najvišjo raven v desetih letih. Draži se hrana, višajo položnice, kopnijo prihranki na bankah. To je Slovenija pod SDS".

"Zdaj, ali Janša vlada po svetu ali pa avtor tega tvita ne vidi čez domači plot," je njihovo trditev demantiral Andraž Zorko.

Med drugim obljubljajo, da bodo potnike in tovornjake spravili na hitre vlake ter da bo med njihovimi kandidati na državnozborskih volitvah prihodnje leto več kot deset odstotkov mladih. 

LMŠ obljublja kadrovsko čistko

Marjan Šarec se očitno vidi v prihodnji vladi. Že pred časom je na Facebooku obljubil, da po volitvah "sledi najprej zamenjava nekompetentnih kadrov, pregled javno finančne slike in sestava proračuna na realnih osnovah, vrnitev zunanje politike na normalno, evropsko pot in zlasti vrnitev kompetentnih kadrov v vrstah policije, da bodo preiskali gospodarski kriminal, ki ne sme zastarati. Policija ne sme biti strankarsko politično vodena, temveč mora biti v službi ljudi. Kar se pa nakupov v zdravstvu tiče, nimamo prav nobenih težav s tem, kar predlaga dr. Noč in njegova skupina. Žal so v preteklosti stavili na napačne, a tega se ne da spremeniti. Lahko pa delamo drugače v prihodnje."

V NSi bi močno omejili zaposlovanje tujcev

V NSi pravijo, da bodo v vladi vztrajali, v novem programu med drugim obljubljajo razvojno kapico na višini 4600 evrov,  omejitve za zaposlovanje tujcev oziroma zaposlovanje tujcev le tam, kjer ni domače delovne sile, "konkurenco" na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja, obljubljajo tudi dodatnih 30 dni starševskega dopusta za očete in finančno avtonomijo občin.

Nekoliko manj navdušenja pa so poželi s plakatom, na katerem so se pohvalili z novimi posteljami v domovih za starejše.

SDS: Opirajo se na ugodno gospodarsko klimo, zaenkrat še brez velikih obljub

V največji vladni stranki pa se trenutno posvečajo noveli zakona o dohodnini, s katerim bi razbremenili plače. Najbolj jih motijo mediji in sodstvo, ki so po njihovi oceni pristranski. Tarča so tudi sindikalisti in nevladne organizacije. Velike obljube, kot so jih imeli v prejšnji kampanji (vinjete za 50 evrov, 500 evrov božičnice za upokojencev), so tokrat opustili. Ob kritikah se opirajo predvsem na ugodno gospodarsko klimo in rast povprečnih plač.

Jelinčič bi zaostril covidno politiko

Krha pa se naklonjenost Zmaga Jelinčiča Janševi vladi. Kot je nazadnje zapisal, je po njegovem mnenju predvolilna tekma v polnem zamahu, "prav tako kupovanje anket in prispevkov". "Kot kaže tudi s pomočjo kabineta predsednika državnega zbora, kjer so prepričani, da nam pravico do poslanskih pobud in vprašanj lahko vzamejo," je dodal. Zaostril bi tudi covidno politiko, kot je dejal za Novo24TV: "Ne bomo sedaj cepljeni in preboleli sužnji tistih, ki nas tolčejo po glavi nekaznovano!"

DeSUS: Regres in božičnica za upokojence

V DeSUS-u po krizi z "neposlušnimi" poslanci zadnje čase ne obljubljajo veliko. Nazadnje so se zgolj distancirali od vseh aktivnosti v zvezi z Zoranom Stevanovićem, saj se je nekaj časa šušljalo, naj bi se pred volitvami povezovali z njegovo stranko Resni.ca. "Na vodstvo oziroma sedež stranke ni prišlo nikakršno povabilo na razgovore, prav tako ni nobene komunikacije v zvezi z organizatorjem protestov. Vsakršno povezovanje morebitnih razgovorov kogarkoli v imenu stranke DeSUS je zavajujoče in zlonamerno," so odločno zatrdili.

V svoji objavi septembra pa so poudarili, da na prvo mesto postavljajo pokojnine. "Mnogo bolj dosledno in konkretno se bomo borili za pravice upokojencev. Naša prizadevanja bodo šla v tri smeri: zahtevka za odprave krivic med upokojenci iz različnih obdobij upokojevanja za 3,5%, redna in izredna usklajevanja skladno z Zakonom o PIZ ter zmanjšanja razmerja med povprečno pokojnino in povprečno plačo," so zapisali. Predlagali so, da se regres določa skladno z določili ZPIZ najmanj v višini 350 evrov in da se vsem upokojencem izplača božičnica v višini 100 evrov.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 23
  • Dexter_Bixler 14:58 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • munja 11:25 14.december 2021.

    Že 30 let vsi obljubljajo isto in dlje od obljub tudi niso prišli, razen tega, da so napolnili svoje žepe. Tako bo ostalo tudi vnaprej, ni važno kdo nam bo vladal.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:08 14.december 2021.

    Mamin sinček Tonincek bi ustavil zaposlovanje tujcev. Potem naj pa objavi program kako bo zagotovil dovolj delovne sile za npr. Voznike tovornjakov ,ki se ne bodo na poti izgubljali. Pa za zidarje, krovce, pleskarje, ketamicarje, kdo bo pobiral smeti in ...prikaži več čistil ulice.... Naj prepove uvoz zahodnih managerjev ki v podjetjih v SLO izkoriščajo poceni slovensko delovno so za ustvarjanje njihovih dobičkov. Daj Tonin pojdi raje za ministranta ker za ministra nisi sposoben.