Slovenija
17 ogledov

Blok 6 še brez poroštev

Na ministrstvu se nam po poizvedovanju, zakaj potrebujemo fotografiji Senčurja i Žurnal24 main
Milijoni. Če ne bo poroštev, blok 6 ne bo ogrožen, bo pa še dražji, je neuradno slišati v HSE.

Država do nadaljnjega ne bo dala poroštva za 440 milijonov evrov posojila za gradnjo bloka 6. Tako je včeraj odločila vlada.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je pojasnila, da poroštva ne bo, dokler je s popravljenim investicijskim programom ne prepričajo, da projekt ne bo nasedla investicija.

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so pojasnili, da ga lahko pripravijo v 14 dneh. "Bojimo pa se, da ni ne strokovnjakov ne institucij, ki bi pripravile takšen investicijski program, ki bi bil sprejemljiv za pristojno ministrstvo," so dodali.

Poroštva niti niso nujna
Država je sicer že dala pisno izjavo, da ne nasprotuje posojilu banke European Investment Bank (EIB), ki predvideva državno poroštvo. Teš in Holding Slovenske elektrarne (HSE) pa po zakonu ne smeta zastaviti premoženja, zato so pričakovali državno poroštvo.

Ena od rešitev je, da pri EIB najamejo 350 milijonov evrov posojila (za ta znesek EIB ni zahtevala državnih poroštev), za 200 milijonov pa vzamejo posojila komercialnih bank, ki pa bodo dražja.

Radićeva je poudarila, da bi bil blok 6 nasedla naložba že, če bi se za 10 odstotkov podražil premog ali kuponi za ogljikov dioksid, za toliko pocenila elektrika ali če bi bi se naložba podražila za sto milijonov evrov. "To ne drži. Samo doba odplačila posojil bi se podaljšala za nekaj mesecev ali eno leto," je neuradno slišati iz HSE.

Vlada je sklenila, da se naroči posebna revizija vodenja projekta, obstoječa poročila in študije pa se pošlje policiji in tožilstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.