Slovenija
18 ogledov

Blokada že konec meseca

Univerza v Ljubljani Anže Petkovšek
Študenti. Zaradi ukinitve absolventa naj bi v dveh tednih zasedli filozofsko fakulteto.

Študenti, povezani v gibanje Mi smo univerza (MSU), so začeli priprave na zasedbo filozofske fakultete, kjer naj bi prekinili predavanja in še pred koncem meseca organizirali alternativni učni proces.

Povod: ukinitev absolventov

Poleg slabega socialnega statusa študentov in nezadovoljstva s kakovostjo bolonjskega študija so povod za študentski upor napovedane ukinitve absolventskega staža v zakonu o visokem šolstvu, ki se sicer šele pripravlja, in sprememba statuta ljubljanske univerze, o čemer smo pisali v četrtek. Če bo ta predlog sprejet – trenutno je osnutek sprememb v usklajevanju – bodo šli lahko študenti na vsak izpit brezplačno le dvakrat; tretjič ga bodo opravljali pred komisijo, zanj pa bodo morali plačati. Če ga ne bodo opravili, po tem programu ne bodo mogli več študirati.

Diploma ne prinese službe


Na napovedane spremembe se je odzvala tudi Študentska organizacija Slovenije (Šos), ki pravi, da so zagovarjali idejo absolventa tudi po uveljavitvi bolonjskega sistema, saj so po besedah Mitje Urbanca iz Šosa “študijski programi prenatrpani in študenti v večini primerov ne morejo v enem letu narediti vseh izpitov ter napisati diplomskega oziroma magistrskega dela”. Zato študenti po njihovem mnenju še vedno potrebujejo dodatno leto za končanje študija. Kot opozarjajo, da je problematično, da se mladi po diplomi težko zaposlijo.

Komentarjev 2
  • Patricija Lorrellai 14:58 13.november 2011.

    Nasilje bo pomagalo, jap. ...

  • jurij 10:29 13.november 2011.

    Če bo res prišlo do blokade FF, zaradi nečesa kar sploh še ni sprejeto, je treba dat policiji neomejena pooblastila da mitingaše razžene z silo.filozofi naj se raje učijo in končajo študij,da ne bodo več v breme staršev in države.Dela ...prikaži več v gospodarstvu je kolikor hočeš,ampak ne za filozofe,novinarje in ostalo golazen ki bi delala samo v državnih službah.