Slovenija
21 ogledov

Blondinka, ki največ zasluži

razstava barbik lego kock
1/14
Saša Despot
Barbike in legokocke. Največja evropska razstava teh igrač tudi v Ljubljani.

Največja evropska razstava dveh najbolj prodajanih igrač vseh časov, ki imata celo skupno letnico stvaritve, je med 23. in 27. novembrom na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Barbike in legokocke imajo za sabo že 53 let zabavanja več generacij otrok, pri čemer so plastične lutke, ki so postale simbol ženske lepote, praviloma bolj domena deklic. Kljub temu imajo impresivno statistiko, saj naj bi se statistično gledano po vsem svetu prodala ena lutka na vsake tri sekunde. Na kronološko zastavljeni razstavi je na ogled približno sto vitrin s skupaj več kot 900 barbikami – večina bo ženskih lutk, nekaj moških, ogledate pa si lahko tudi prvo barbiko s konjskim repom in v zebrastih kopalkah, enega izmed prvih kenov ter nekaj temnopoltih lutk.

Kockasti Yoda iz Vojne zvezd

Medtem ko barbike že od nastanka sprožajo kontroverzne reakcije – med drugim, da imajo prevelike prsi, da glede na njihovo sorazmerje med deli telesa deklicam predstavljajo nedosegljiv lepotni ideal in da je temnopolta barbika pravzaprav enaka kot bela, le da je prebarvana na črno –, legokocke ostajajo neproblematičen prvi stik z gradbeništvom za otroke po vsem svetu. Eden izmed večjih problemov danskega podjetja Lego so pa zato imitatorji – leta 1988, ko jim je potekel zadnji pomemben mednarodni patent za kocke, so podobne kocke začeli izdelovati drugi proizvajalci, nekateri celo take, ki se ujemajo z Legovimi. Zato se je Lego po neuspelih poskusih zavarovanja samega načina zlaganja kock z značilnimi vboklinami in izboklinami, ki se med seboj ujemajo, zadnja leta usmeril predvsem v zaščito setov igrač.

Legokocke so na Gospodarskem razstavišču razstavljene tematsko – na ogled je od 30 do 40 predmetov, narejenih iz legokock. Med najzanimivejšimi je tudi veličastna piratska ladja in modrec Yoda iz Vojne zvezd. Slovenski organizatorji nimajo podatkov, iz koliko kock sta sestavljena ladja in Yoda, med največjimi seti iz legokock, ki so bili doslej v prodaji, pa sta vesoljska ladja iz Vojne zvezd millennium falcon, sestavljena iz 5.195 kock, in tadž mahal iz 5.922 kock.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.