Slovenija
16 ogledov

BMW ne bo podaril avtomobilov

Žurnal24 main
"Ker je pri projektu trenutno še preveč odprtih zadev, je BMW Group Slovenija svoje dejavnosti pri projektu za zdaj ustavil," so sporočili iz BMW. Pahor napoveduje javni razpis.

Projekt je slovenski vladi odpiral vrata do avtomobilskih velikanov v Nemčiji.
Borut Pahor

"To je bila zamisel urada za podnebne spremembe, z njo sem bil seznanjen in sem jo podprl. Zdela se mi je dobra zgodba, saj je imela več sporočil, ki se mi zdijo, da so pomembna za sedanji in prihodnji čas," je zatrdil premier ob obisku v Slovenj Gradcu.

"Še nič ni bilo sklenjenega, ko se je danes bavarski velikan odločil, da se iz projekta umakne in bržkone ga bomo videli v kakšni od drugih držav z isto zamislijo," je dodal. Sam sicer še ni vrgel puške v koruzo in bo še poskušal posredovati. Upa, da bi lahko posel rešili tako, da bi objavili javni razpis. Njemu se sicer posel ni zdel sporen, razume pa javnost, da se je v tem času na to tako burno odzvala.

Obžalujejo umik
Služba vlade RS za podnebne spremembe obžaluje, da se je BMW odločil ustaviti aktivnosti v zvezi s projektom sončne elektrarne na javnih zgradbah. Projekt smo pripravili, ker smo prepričani, da predstavlja inovativen pristop v smislu koristi za okolje, javne finance in razvoj nizkoogljičnih tehnologij, dodajajo.

Preveč odprtih zadev

Pri BMW so napisali, da so nameravali vladi zagotoviti "še ne določeno število učinkovitih vozil BMW za omejeno časovno obdobje, pri čemer bi vlada vložila sredstva v obnovljive vire energije, na primer v sončno ali vetrno". Zaradi "odprtih zadev" pa so sodelovanje pri projektu zdaj ustavili.

O ozadjih in namenu svoje ponudbe pa so zapisali, da "deli podjetje s številnimi politiki, deležniki in predstavniki gospodarstva po vsem svetu, da moramo izkoristiti vsako priložnost za zmanjšanje emisij CO2 in začeti izvajati trajnostne projekte". Čeprav so za zdaj projekt ustavili, so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, v prihodnosti pripravljeni nadaljevati prizadevanja za izvedbo trajnostno usmerjenih projektov v Sloveniji in po celem svetu. Vladi želijo dati "priložnost, da k sodelovanju povabi še druga podjetja ter javnosti posreduje vse relevantne informacije".

Veliko razburjenja
Spomnimo – v zadnjih dveh dneh je javnost močno razburjala novica, da naj bi vlada z BMW Group Slovenije sklenila posel o najemu najmanj 38 ekološko učinkovitejših vozil, večinoma serije 5. S projektom naj bi vlada privarčevala 290 tisoč evrov, ki bi jih vložila v elektrarno na objektih vlade in zunanjega ministrstva.

Za Pahorja s poslom nič narobe

Vodja komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos pa je opozoril, da sklenitev takega posla slovenski pravni red ne dovoljuje. Ker bi vlada gradila elektrarno, namreč ne bi šlo za donacijo, ampak za sponzorstvo. Premier Borut Pahor pa je še včeraj vztrajal, da s sklenitvijo posla vlada ne bi storila nič nezakonitega, vseeno pa bi za mnenje še enkrat zaprosili Kosovo komisijo, pa tudi računsko sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.