Slovenija
30 ogledov

BMW Pahorja sili v korupcijo?

Predsednik BMW Group za trge srednje in vzhodne Evrope Castronova je konec avgus Žurnal24 main
Vlada naj bi čez tri tedne glasovala o tem, ali bo sprejela ponudbo BMW o brezplačnem najemu 38 vozil. Kos: To bi bila korupcija in bomo zato ustrezno ukrepali.

Kot je prišlo v javnost, naj bi BMW Group Slovenije z uradom vlade za podnebne spremembe načrtoval posel, po katerem bi se v prvi fazi z 38 vozili serije 5 najprej vozili protokol in predstavništva v tujini, nato pa z dodatnim paketom vozil še druge državne službe. Dogovor naj bi predvideval petletni "najem," nato pa bi vlada imela možnost odkupa doniranih vozil, vrednih med 42 in 60 tisoč evri.

Nobeno kosilo ni zastonj, na koncu vedno nekdo plača račun ... Dame pravijo, da ima Pahor lepe oči, ampak dvomim, da so mu nanje polepili avte. Zagotovo bodo znali to nekako unovčiti. Škoda le, da mu ni uspelo namesto limuzin priskrbeti kakšnega urgentnega vozila, jih bolj potrebujemo.
Matej Lahovnik, nekdanji gospodarski minister

Dogovor naj bi sicer predvideval, da bo država z okoli 290 tisoč evrov privarčevanega denarja vložila v projekte izgradnje sončnih elektrarn na stavbi ministrstva za zunanje zadeve in na stavbi vlade, nato pa še na objektih nekaterih šol. Čeprav v uradu vlade za podnebne spremembe, ki ga vodi Jernej Stritih, trdijo, da so o takšnem poslu že pred časom prejeli pozitivno mnenje Urada za preprečevanje korupcije, pa njen vodja Drago Kos, vztraja, da gre zaradi dogovora o izgradnji elektrarn za sponzorstvo in ne donacijo. Slovenski pravni red pa takšnih dogovorov ne dopušča, je bil odločen za Pop TV. Kos je za Žurnal24 sicer že pred slabima dvema tednoma, ko je bil premier Borut Pahor deležen prezentacije vozil predsednika BMW Group za srednjo in vzhodno Evropo Andreana Castronova, dejal, da se mu zdi ravnanje premierja neumestno.

 

 

BMW Group Slovenija zanima sodelovanje na trajnostnih projektih, ki prispevajo k zmanjševanju emisij CO2 v Sloveniji.
Gordana Kisilak, BMW Group Slovenija

Urad je v popoldanskem sporočilu za javnost zapisal, da so k projektu brezplačnega lizinga ekološko prijaznih vozil vabili tudi druge zastopnike iz Slovenije, a naj ne bi kazali zanimanja. Vendar so potencialni zastopniki za Žurnal24 povedali, da jih o takšnem poslu s strani vlade ni nihče uradno seznanil. Spomnimo, vozni park vlade je zdaj v največji meri sestavljen iz audijev in renaultov, BMW pa naj bi z donacijo izrinil predvsem nemškega konkurenta.

Dodajmo, da je BMW sponzor združenja Yes, katerega članica je tudi šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic, ki vozi BMW serije 1. Napovedana "ekološka akcija" BMW spominja na darilo Mestni občini Ljubljana, saj se je župan Zoran Janković lani in del letošnjega leta brezplačno vozil v limuzini serije sedem.

Posedi: V tem trenutku popolnoma neprimerna poteza
"Upam, da ne gre za neko darilo, kot so bile tiste kamele, ki potem povzročajo le stroške. Vsako darilo potegne nekaj za sabo in te limuzine so daleč od tega, da bi bili varčni avtomobili. Poleg tega so tukaj tudi drugi stroški. Ne vem, za koga bi lahko potrebovali toliko vozil? Namesto da bi razmišljali o tem, da se malo manj vozimo in uporabljamo druge možnosti. V tem trenutku se mi zdi popolnoma neprimerno o tem sploh razmišljati," nam je dejal sindikalist Janez Posedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.