Slovenija
60 ogledov

BMZ omalovažuje ženske

razno 23.01.13. Dolenjske toplice, Bostjan M. Zupancic, portret, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Komisija za ženske v znanosti. Ogorčena nad častnim doktoratom UP; ta se brani: “Gre za zlorabo.”

"Sklepati je, da se gnev skupine podpisnikov nanaša na osebno mnenje Boštjana M. Zupančiča, in sklepati je, da je bilo pri pobudi vedno istega kroga posameznikov sedanje vodstvo Univerze na Primorskem (UP) še enkrat zlorabljeno prek vsebin, ki jih težko komentira," se je odzvala predstavnica za odnose z javnostmi UP Mirella Baruca.

Komisija za ženske v znanosti, ki deluje v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je namreč ogorčena, da je rektor UP Dragan Marušič častni doktorat podelil Zupančiču, pravniku in sodniku Evropskega sodišča za človekove pravice. Razlog naj bi bil njegov omalovažujoč odnos do žensk. "Kot znanstvenica in kot ženska se počutim dolžna opozoriti na nesprejemljivost podelitev takega priznanja človeku, ki med drugim negativne spolne stereotipe o ženskah podaja kot resnične in merodajne," pravi Nadja Furlan Štante, teologinja in profesorica na UP. Kot nazoren primer navaja njegovo delo Prva od suhih krav. Pod izjavo komisije se je podpisalo devet članov, med njimi Lev Kreft in Mirjana Ule.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.