Slovenija
19 ogledov

Bo Alstom nadaljeval z delom?

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Poroštvena pogodba za gradnjo šestega bloka TEŠ bi lahko parafirali že v naslednjih dneh.

Minister za finance Janez Šušteršič je napovedal, da bodo poroštveno pogodbo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) na ravni ministrov lahko parafirali v nekaj dneh ali tednu. "Prišli smo do točke, ko lahko rečemo, da bo poroštvena pogodba parafirana v kratkem," je dejal. Potem mora o tem odločati še vlada, sledi pa postopek z Evropsko investicijsko banko (EIB) ter ratifikacija v parlamentu.

DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Ker poroštva še ni, prihaja do težav s financiranjem projekta, zato je dobavitelj glavne tehnološke opreme, francosko podjetje Alstom, v začetku novembra napovedal zmanjšanje obsega dela. Že pred tremi tedni se je tako z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, do začetka tega tedna pa je Alstom število delavcev zmanjšal že za polovico, je pred nekaj dnevi povedal direktor Teša Simon Tot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.