Slovenija
28 ogledov

Bo aneks podpisalo dovolj sindikatov?

SVIZ Anže Petkovšek
Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo po vložitvi pobude za referendum pojasnjujejo, da podpis aneksa h kolektivni pogodbi v petek vseeno bo. Sindikalist Branimir Štrukelj se sprašuje, če bo aneks podpisalo dovolj sindikatov, da bi postal veljaven.

Vlada in sindikati javnega sektorja so v preteklih dneh usklajevali besedilo aneksa, s katerim so v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev v zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Na ministrstvu so pojasnili, da podpis aneksa ne bo prestavljen, ampak bo potekal v petek dopoldan, čeprav sta oba policijska sindikata danes vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je posledica vložitve podpisov le zamik uveljavitve omenjenega zakona, ne pa zavrnitev zakona.

Bo aneks podpisalo dovolj sindikatov?

A je po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja sploh vprašanje, ali bo aneks h kolektivni pogodbi podpisalo dovolj sindikatov, da bi aneks sploh začel veljati oz. če bodo dosegli zadostni kvorum glede na to, da so danes policisti vložili podpise za referendum. Sicer pa pravi, da so v današnjih usklajevanjih z vlado glede prenosa stavkovnega sporazuma v kolektivne pogodbe prišli precej daleč.

Sicer pa je v aneksu po njegovih besedah varovalka, da ne začne veljati, če bi zakon za uravnoteženje javnih financ padel na referendumski preizkušnji.

Štrukelj razume policiste

Štrukelj je kot predsednik konfederacije, katere član je eden od vlagateljev referendumske pobude - Policijski sindikat Slovenije (PSS), tudi dejal, da razume njihovo ravnanje, saj da je vlada nedopustno ignorirala zahteve in opozorila obeh policijskih sindikatov, da je treba rešiti vprašanja, ki so bila podpisana v prejšnjih stavkovnih sporazumih oz. dogovorih.

Povedal je še, da je bil v preteklih dneh pri vodstvu PSS in da je bilo razpoloženje izrazito naelektreno. "Nakopičeno nezadovoljstvo se lahko zlahka prelije čez rob," je ponazoril. Zato je bila vložitev podpisov po Štrukljevem mnenju pričakovana poteza. Tako tudi Štrukelj poziva vlado, naj se s policijskima sindikatoma začne takoj resno pogovarjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.