Slovenija
2115 ogledov

Bo avstrijska državljanka slovenska ministrica?

volitve v evropski parlament 2019, Angelika Mlinar Saša Despot
Angelika Mlinar, ki naj bi postala ministrica za kohezijo, nima slovenskega državljanstva, kar pa pri imenovanju naj ne bi bil problem.

Koroška Slovenka, nekdanja avstrijska poslanka v Evropskem parlamentu Angelika Mlinar, je kandidatka SAB za novo kohezijsko ministrico. Mlinarjeva naj bi na tem mestu nadomestila Iztoka Puriča, ki je kot minister brez listnice, odgovoren za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, odstopil pred dvema mesecema. Zadnji mesec njegov resor vodi infrastrukturna ministrica in predsednica SAB Alenka Bratušek.  Premierju Šarci bo Bratuškova Mlinarjevo za kohezijsko ministrico predlagala po sprejetju proračuna.  

"Mlinarjeva pozna Bruselj, zna na bruseljskih hodnikih odpirati vrata, prepričani smo, da bi lahko bila velika dodana vrednost pri naslednjih proračunskih pogajanjih," svoj predlog argumentira Bratuškova. Angelika Mlinar, ki je bila tudi kandidatka SAB za evropsko poslanko, je sicer avstrijska državljanka. Rojena je v Avstriji, 13 let je živela v Sloveniji, zdaj živi na avstrijskem Koroškem. 

Čeprav Mlinarjeva nima slovenskega državljanstva pa naj to ne bi bila težava pri imenovanju na mesto ministrice. Zakonodaja namreč ne prepoveduje, da bi državljan tuje države postal minister v vladi. "Omejitve, da minister ne more biti nekdo, ki nima slovenskega državljanstva, v zakonu ali ustavi ni," je za Dnevnik potrdil profesor na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat.

"Glavni razlog, da Angelika Mlinar nima slovenskega državljanstva je, v tem, da se s tem doslej ni ukvarjala, izpolnjuje vse pogoje za slovensko državljanstvo in v zadnjem mesecu ureja, da bo to državljanstvo dobila," je danes povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. 

Slovensko državljanstvo pa morajo imeti tisti, ki hočejo kandidirati za poslanca državnega zbora, predsednika države ter tudi sodniki, policisti, zaposleni v oboroženih silah in celo javni uslužbenci, ki imajo uradniške nazive. "Glede na to, da morajo biti vsi uradniki slovenski državljani, je nekoliko nenavadno, da ni treba, da ta pogoj izpolnjuje njihov šef. Gre za pomanjkljivost zakonske ureditve," je za Dnevnik ocenil Pirnat. 

Komentarjev 28
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:34 20.november 2019.

    Če smo preživeli argentinskega državljana kot predsednika vlade in kasneje kot finančnega ministra, bomo pa tudi koroško Slovenko kot ministrico, ni vrag.

  • Fulmmer 23:52 19.november 2019.

    Ilegalno naj pride čez mejo, zaprosi za azil, pa bo dobila državljanstvo pa še ve ostalo....

  • Ivo 21:51 19.november 2019.

    Kaj pa, če bi jo dala kar za notranjo ministrico? Glede na to, da policist po zakonu ne sme imeti dvojnega državljanstva, naj ga ima vsaj ministrica, ki vodi policijo! #dvojnamerila #bananistan