Slovenija
22 ogledov

Bo Blejsko jezero reševala komisija?

(Foto: Renata Reneja Škrjanc) Žurnal24 main
Na občino Bled je bila vložena pobuda za ustanovitev komisije za sanacijo Blejskega jezera. Pobudnik Ažman meni, da je komisija nujno potrebna, ker se je stanje "v zadnjem letu zelo hitro poslabšalo".

Slavko Ažman (Lista za ljudi in prostor) je na občino Bled vložil pobudo za ustanovitev komisije za sanacijo Blejskega jezera. Kot pravi, se za to zavzemajo že precej dolgo. "Žal nam to ni uspelo v preteklih letih, ko je bilo jezero v relativno dobrem stanju. Stanje pa se je v zadnjem letu tako poslabšalo, da moramo ukrepati. Smatramo, da smo za to prvi poklicani domačini, čeprav jezero ni v 'naši lasti', s čimer župan opravičuje nedejavnost občine na tem področju," pravi.

Že v začetku januarja smo pisali, da je Blejsko jezero prekrito s strupenimi rdečimi cianobakterijami. Do poletja odlok o prepovedi krmljenja živali. V jezeru je občutno preveč hranil – velike količine hrane boili, s katero ribiči hranijo krape, jezero zelo obremenjujejo. Vsako leto naj bi v jezeru končalo od 10 do 20 ton teh hranil. Več v članku Rdeči alarm za jezero.

Za kanalizacijo niso poskrbeli
Pravi, da je največji problem jezera od srede prejšnjega stoletja njegova preobremenjenost s hranili in s tem povezan proces evtrofikacije. "Zaradi izredno slabega stanja jezera, kjer je bilo prisotno stalno 'cvetenje' cianobakterij in pomanjkanje kisika in so odmirale občutljivejše rastlinske in živalske vrste, je bila že leta 1955 ustanovljena prva posebna komisija z nalogo, da pripravi predloge za izboljšanje stanja jezera," se spominja in nadaljuje, da se je komisija odločila za dotok Radovne v jezero – pod pogojem, da bo istočasno urejena tudi kanalizacija. Poleg tega so realizirali še predlog za restavracijo jezera s pomočjo odvajanja hipolimnijske vode z natego – kanalizacija pa se je začela urejati šele po letu 1984 in se ureja še danes, piše Ažman.

Svetnik Ažman je eden izmed številnih, ki jih ta problematika skrbi in je to na včerajšnji seji občinskega sveta kot mnogi drugi tudi izpostavil. Občinske svetnice in svetniki so zato dobili iz prve roke konkretne odgovore na svoja vprašanja, dogovorili pa smo se tudi, da bo tematika uvrščena kot samostojna točka na eno prvih naslednjih sej.
Odgovor z občine Bled

Stanje znova slabše
Meni, da "se je v zadnjem obdobju zaradi stopnjujočih pritiskov iz pojezerja stanje ponovno poslabšalo. Ugoden učinek sanacijskih naprav, Radovne in natege je premajhen, da bi omilil vse negativne vplive, ki jih povzročajo pritiski iz pojezerja."

Ustanovitev komisije se mu zdi nujna še posebej zdaj, "ko se je stanje jezera po nekajletnem optimističnem izboljšanju v zadnjem letu zelo hitro in kritično poslabšalo."

Občina: stanje ni alarmantno
"Na tej podlagi je bila podana pobuda ministru za okolje in prostor, da MOP in Občina Bled ustanovita "mešano delovno telo za renaturacijo Blejskega jezera«. Ne govorimo o sanaciji, ker stanje ni alarmantno kot ga želijo nekateri prikazati, ampak o preventivnih in rednih ukrepih za upravljanje z različnimi režimi na jezeru, pri čemer morata tako občina kot država prevzeti svoj del odgovornosti," so nam odgovorili z občine Bled.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.