Slovenija
31 ogledov

Bo ceste plužil vodovod?

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Prevzem. Mariborski vodovod naj bi prevzel in opravljal komunalne posle podjetja Nigrad. Prevzel bi tudi zaposlene.

“Za vzdrževanje cest in cestne infrastrukture moramo podeliti koncesijo, zato smo se odločili za razširitev dejavnosti javnega podjetja Mariborski vodovod. Tako bom lahko tudi mestnim svetnikom predlagal, naj ali neposredno podelijo koncesijo Mariborskemu vodovodu ali pa razpišejo koncesijo za javno podjetje Nigrad,” za Žurnal24 pojasnjuje Franc Kangler, mariborski župan.

Iz d. d. v d. o. o.
Mariborski vodovod se bo iz delniške družbe (d. d.) kmalu preoblikoval v družbo z omejeno odgovornostjo (d. o. o.). Nova oblika pravne osebe pa predvideva tudi več dejavnosti, ki so očitno že nastavljene tako, da bi lahko Mariborski vodovod, javno podjetje, d. o. o., prevzel dejavnosti, ki jih zdaj opravlja Nigrad, javno komunalno podjetje, d. d.

Vodovod širi dejavnost
Večji nabor. Po predlogu odloka o ustanovitvi javnega podjetja Mariborski vodovod, d. o. o., bo podjetje razširilo nabor registriranih dejavnosti. Proizvajali bodo lahko električne gospodinjske aparate, ravnali z odplakami, gradili ceste, svetovali o računalniških napravah in programih, jih upravljali in obratovali s spletnimi portali, svetovali o davkih ter se ukvarjali z okrepčevalnicami in podobni obrati. Registrirani bodo še za čiščenje cest ter urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice, kar v mariborski občini zdaj opravlja Nigrad. +Mariborski vodovod, javno podjetje, d. d., ima kot osnovno dejavnost družbe zdaj registrirano zbiranje in distribucijo pitne vode.

Ambicij po prevzemu dejavnosti Nigrada ne skriva niti Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, ki je v lasti mariborske in okoliških občin: “Za takšno preoblikovanje smo se odločili, da zaščitimo javni interes. Preoblikovanje smo že uskladili tudi z drugimi občinami, ki so solastnice vodovoda. V drugih mestih po Sloveniji se dejavnosti vodovoda in komunale sicer izvajajo v eni službi.”

Nigrad zdaj nezakonito
Javno podjetje Nigrad od 7. marca opravlja komunalne storitve v mariborski občini v nasprotju z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu.

Spomnimo, da bi morali mestni svetniki za opravljanje teh storitev izpeljati javni razpis in podeliti koncesijo, saj Nigrad ni v stoodstotni lasti lokalnih skupnosti (dobrih 25 odstotkov ga ima v lasti tudi Cestno podjetje Maribor). Tako na občini iščejo rešitev, kako se izogniti razpisu za koncesijo za opravljanje komunalnih storitev, na katerega bi se lahko prijavili tudi zasebniki. “Ne moremo si privoščiti, da javna služba ne bi več opravljala komunalnih del, ampak bi posle prevzel zasebnik,” načrte pojasnjuje Burnač.

V prvem branju so mestni svetniki že potrdili predlog o preoblikovanju podjetja, ki razširja nabor dejavnosti Mariborskega vodovoda. Kaj o takšnih načrtih pravi Silvo Plesnik, direktor Nigrada, nam včeraj ni uspelo izvedeti, saj se na naše klice ni odzival.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.