Slovenija
19 ogledov

Bo evro rešila poceni roba iz Kitajske?

evro bobo Žurnal24 main
Kitajska je pripravljena pomagati Evropi pri reševanju evra, a pri tem EU postavlja pogoj: odprtje trga za več cenejših kitajskih izdelkov. Evropejci Kitajcem bolj naklonjeni kot Američani.

Kitajski premier Wen Jiabao je takšno ponudbo evropskim državam posredoval na včerajšnjem Svetovnem ekonomskem forumu v kitajskem mestu Dalian, poroča EU Observer. "Evropske države se soočajo z dolžniško krizo in izražamo željo, da jim pomagamo. Mi bomo še naprej investirali v teh državah," je dejal.

"Na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizacije bo do leta 2016 Kitajski v celoti priznan status tržnega gospodarstva. Če bi EU to storila nekaj let prej, bi bila to prijateljska gesta," je še povedal Jiabao.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je dejala, da Jiabao v zadnjem telefonskem pogovoru z vodjo Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom ni "pogojeval" pomoči državam evroobmočja z novim statusom glede tržnega gospodarstva.

Več poceni kitajskih izdelkov v EU

V primeru, da bi EU kitajsko gospodarstvo v celoti priznalo kot tržno, bi to prineslo spremembe pri določanju uvoznih tarif na kitajske izdelke, s katerimi želi EU ščititi domače proizvajalce.

Trenutno EU primerja ceno uvoženih kitajskih izdelkov s tistimi najnižjimi iz drugih držav in tako skuša ugotoviti, ali gre za dampinške cene. Ko bo Kitajska v celoti priznana kot tržno gospodarstvo, pa bo morala EU cene uvoženih kitajskih izdelkov primerjati s cenami na kitajskem trgu. Z drugimi besedami to pomeni, da bo več kitajskih izdelkov oproščenih uvoznih tarif.

Samo junija je EU uvedla 55 protidampiških ukrepov proti Kitajski. Primanjkljaj blagovne menjave med EU in Kitajsko pa je lansko leto znašal 169 milijard evrov.

Evropejci bolj naklonjeni Kitajcem kot Američani

Kitajski premier je na konferenci tudi izpostavil, da se po podatkih ameriške raziskave Evropejci manj bojimo Kitajcev kot Američani. Štiriinšestdeset odstotkov Evropejcev Kitajsko vidi prej kot gospodarsko priložnost kot grožnjo.

Dvainšestdeset odstotkov Evropejcev pa je mnenja, da Kitajska ne predstavlja vojaške grožnje. Za primerjavo: 63 odstotkov Američanov Kitajsko vidi kot ekonomsko grožnjo, 47 odstotkov pa kot vojaško grožnjo.

Kitajski so najbolj naklonjeni državljani Romunije, Bolgarije, Nizozemske, Francije, Portugalske, Velike Britanije in Španije. Na drugem koncu pa so se znašle Nemčija, Italija in Slovaška.

Komentarjev 1
  • d 15:31 15.september 2011.

    Se mal pa nas bodo pojedli