Slovenija
23 ogledov

Bo Janković kandidiral?

ljubljana 12.04.11 Zoran Jankovic, zupan ljubljane, mol, foto: nik rovan Nik Rovan
V torek se izteče rok za evidentiranje kandidatov za kongres PS. Za zdaj je gotova le kandidatura Alenke Bratušek, uganka pa je še, ali se bo za predsednika potegoval tudi Zoran Janković. Evidentiranih naj bi bilo sicer več kandidatov.

Kongres največje parlamentarne stranke bo 19. oktobra, evidentirani kandidati pa lahko do 2. oktobra oddajo soglasje h kandidaturi. Izvršni odbor PS bo nato določil kandidatno listo, šele potem bo tudi uradno znano, kdo so kandidati za novega predsednika stranke.

V stranki se v fazi evidentiranja kandidatur ne želijo opredeljevali do posameznih kandidatur ali ugibanj o morebitnih kandidatih. Spomnili so, da kandidira lahko vsak član PS, kako bodo glasovali poslanci, funkcionarji in vsi ostali, pa da je vprašanje njihove osebne presoje.

S kandidaturo ni presenetila

Bratuškova je ob napovedi kandidature pojasnila, da ji drugega pravzaprav ni ostalo, ob čemer je izpostavila pomen politične stabilnosti. S tem je dala jasen signal, da želi še naprej voditi največjo vladno stranko in s tem tudi vlado, medtem ko bi pa politično stabilnost ogrozila Jankovićeva vrnitev na čelo PS.

Koalicijski partnerji se načeloma strinjajo, da bi Jankovićeva vrnitev zagotovo povzročila konec te vlade. To bi vodilo v vnovično politično krizo in odpiralo vrata k novim predčasnim volitvam - meseci mrtvega teka, ki si ga Slovenija ob trenutnih razmerah težko privošči.

Bratuškova je tako z napovedjo kandidature dala tudi signal mednarodnim trgom, ki naj bi jih ob težavni javnofinančni sliki skrbela še politična stabilnost v Sloveniji. Predsednica sicer ni želela odgovoriti na vprašanje, ali njeno odločitev podpirajo tudi poslanci PS. Prav oni bi lahko imeli velik pomen pri odločanju članov na kongresu.

Ali Janković ali Bratušek?

Opredeljevanje za Bratuškovo ali Jankovića naj bi bilo za nekatere poslance težko zaradi zavedanja, da je Janković stranko le nekaj mesecev po ustanovitvi uspešno peljal na predčasne volitve in zmagal. A je močno tudi zavedanje, da bi njegova morebitna vrnitev na čelo PS pomenila konec te vlade.

Mediji so medtem že ugibali, ali se utegne v kandidaturo za prvaka PS podati še kdo tretji, vendar za zdaj to še ni jasno.

Komentarjev 8
  • mirko 20:02 22.september 2013.

    PS (Pozitivna Srbija). Kdo bo na čelu PS je irelevantno, ve se kdo bo glavni. Pa da ne bo kdo mislil, da je glavni Jankovič. Če bi bil, potem ne bi hodil po inštrukcije v Murgle. Tam je pravi stožer ...prikaži večr bivše komunistične elite. Tam pa tudi ni glavni Kučan, tam so glavni tisti, ki imajo danes v tej državi glavne finančne vzvode v svojih rokah. Teh ljudi je kar enih par, ki se pa v medijih skoraj ne pojavljajo. Kučan je samo njihov režiser.

  • ennanova 18:58 22.september 2013.

    Protest proti sežigalniciCivilna iniciative Ne sežigalnici je v središču Ljubljane s protestnim shodom mimoidoče opozarjala na …http://za-misli.si/subkultura/1190-protest-proti-sezigalnici

  • dragec 14:14 22.september 2013.

    če si ženska, razumem, če si moški, potem imaš izrazite spolne težave.