Slovenija
20 ogledov

Bo letos sploh kaj medu?

Gnezdo Profimedias
Vremenska ujma, ki je prizadela slovensko kmetijstvo, ne bo prizanesla niti čebelarjem, ki že napovedujejo slabo letino.

Pred zadnjimi dnevi je april kazal, da bi lahko bila letošnja čebelarska sezona dobra. Čebele so dobro preživele zimo, toplo vreme je spodbujalo njihov hiter razvoj, paša pa je obetala dobro prvo majsko točenje medu. "Zdaj nam mora služiti še narava. Če temperature en dan padejo pod nič, je akacijeva bera končana," je v začetku aprila poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč.

Ta teden se je zgodilo to, česar so se bali vsi. Slovenijo je zajela polarna fronta, po pozebi pa je v torek in predvsem v sredo še močno snežilo. "Vreme, kakršno je bilo zadnje dni, nikakor ni ugodno za čebelarstvo," je dejal Justinek, vodja opazovalno-napovedovalne službe medenja pri ČZS.

Čebele zaradi nizkih temperatur niso zapuščale panja, rastline pa v takšnih pogojih ne medijo, je pojasnil. "Ko pa smo dobili še pošiljko slane in snega, pa je gotovo, da bo čebelarska letina - kar se tiče proizvodnje medu - absolutno bistveno slabša, kot je sprva kazalo. Akacijeva paša predstavlja tretjino skupne pridelave medu v Sloveniji, ki znaša od 2000 do 2200 ton, in je z izjemo Primorske uničena," je poudaril.

V naslednjih dneh bodo preučili, kakšno je stanje po vsej državi in "če lahko letos sploh še kaj pričakujejo", je sklenil Justinek.

Lani so slovenski čebelarji po nekaj slabših letih pridelali okoli 2000 ton medu, kar je povprečna letina. Leta 2013 so pridelali okoli 1030 ton medu, leta 2014 pa je bila letina katastrofalna, saj je bilo medu le za okoli 470 ton.

Komentarjev 3
 • zdrej 13:12 29.april 2016.

  Da bi vsaj za sliko dali čebelje satovje na pa osje.

 • Avatar Leon
  Leon 12:54 29.april 2016.

  Slovenski med je izgubil na znamki ,zato mi je vseeno ,če ga kupim v Hoferju po polovični ceni ! Piše ,med pridelan v EU .

 • erikkk 11:55 29.april 2016.

  Tako kot ga s stupi filajo pa izdelujejo ponaredke in še kaj ... ministrstvo pa še z njimi v isti rog da je zdravo ... ga sploh nikol več ni treba