Slovenija
18 ogledov

Bo Madžarska zaprla mejo?

Begunci na madžarski meji EPA
Madžarska bo jutri odločala o zaprtju meje s Hrvaško. V primeru "zapečatenja" bo Hrvaška begunce preusmerila proti Sloveniji.

Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na vrh Evropske unije napovedal, da bo njegova vlada jutri zjutraj odločila, ali bo zaprla mejo s Hrvaško. Na madžarsko-hrvaški meji so namreč že končali z postavitvijo žičnate ograje, zato bi po besedah Orbana, lahko mejo zapečatili "v nekaj urah".

Kot najboljšo rešitev pa madžarski premier še vedno izpostavlja zaprtje grške meje, čez katero je letos iz Turčije - v večini po morju - prišlo že več kot 450.000 ljudi. "Če pa Grčija ni sposobna zaščititi svoje meje, bi mora to storiti Evropa pri sebi."

V primeru, da bi Madžarska prav res zapečatila svojo mejo tudi na meji s Hrvaško, kot je to že storila avgusta na meji s Srbijo, bi Hrvati številne prišleke, ki potujejo proti obljubljenemu zahodu, s svojega ozemlja začeli preusmerjati proti Sloveniji. To je pred nedavnim napovedal tudi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

"Slovenija v stalnem stiku"

Na današnjem sestanku usklajevalne skupine za reševanje begunske problematike, ki jo je vodil zunanji minister Karl Erjavec, so izpostavili, da je Slovenija v stalnem stiku, tako na politični kot operativni ravni, z oblastmi v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji in Grčiji ter da sproti spremljajo stanje in izmenjujejo stališča.

Slovenija sicer že dlje časa povečuje namestitvene kapacitete za morebiten vnovičen prihod večjega števila beguncev. Po besedah notranje ministrice Vesna Györkös Žnidar naj bi imeli zaenkrat prostor za sprejem 8.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.