Slovenija
29 ogledov

Bo moral Mobitel plačati 3,7 milijona evrov kazni?

Družba Mobitel se je na lestvici stotih najmočnejših blagovnih znamk na svetu uv Saša Despot
Mobitel bo moral, če tako odloči Evropska komisija, zaradi Itak Džabesta plačati 3,7 milijona evrov.

V povzetku relevantnih dejstev, ki jih je Urad za varstvo konkurence (UVK) posredoval Mobitelu , Tušmobilu in Evropski komisiji, naj bi bilo zapisano, da je prvi slovenski operater na račun paketa Itak Džabest izrabil svoj monopolni položaj, pišejo Finance.

Pri vodenju postopka je bilo treba upoštevati dejstvo, da se je v tem času zgodila pripojitev podjetja Mobitel k podjetju Telekom, so pojasnili na UVK. "To je imelo za posledico vstop pravnega naslednika v postopek, pri čemer so mu morale biti skldano z določbami upravnega postopka in sodno prakso zagotovljene vse pravice v postopku. V tej zvezi je bil podjetju Telekom d. d. ponovno vročen povzetek relevantnih dejstev ter določen doodatne rok za podajo odgovora na le-tega," so še zapisali.

Mnenje bo znano konec leta

Končno mnenje Evropske komisije bo znano konec leta, in če bo ugotovila, da je do kršitve prišlo, bo izdana odločba, po kateri bo Mobitel moral plačati kazen v višini desetih odstotkov čistega dobička. To bi glede na lanski dobiček Mobitela znašalo 3,7 milijona evrov.

V Tušmobilu menijo, da bi, če Mobitel ne bi uvedel paketa Itak Džabest, danes imeli več kot pol milijona uporabnikov. Zoper njih so vložili tudi tožbo, vredno 86 milijonov evrov, ki pa še ni končana, še pišejo Finance.

Mobitel kakršnokoli zlorabo zanika. Prav tako naj ne bi bilo res, da so s paketom Itak Džabest pridobili od deset do dvajset odstotkov tržnega deleža.

Komentarjev 4
  • privat 07:48 30.oktober 2011.

    kdo bo plačal mobitel?? dejte novinarji ne ga srat...plačali ga bomo mi, tisti osli ki smo v tej hiši..

  • dino.sepe 17:34 27.oktober 2011.

    Pošteno, naj Mobitel plača, preveč škode je naredil na trgu telekomunikacij. Državna podjetja oz. tista ki imajo pri državi poseben status lahko shajajo, me zanima če bi lahko Mobitel živel brez javne uprave in nekaterih državnih podjetij. Pa tale Džabest ...prikaži več je tudi zgodba zase. Naj odgovarjajo in naj se ponudi konkurenci več svobode, le tako bodo cene nižje in uporabniki bomo imeli več svobode in boljše storitve!

  • Dixon 17:05 27.oktober 2011.

    Žurnalček ne nakladaj. Veš koliko škode je naredil Mobitel konkurence s tem Džabest paketom, veš koliko enih ljudi je žicalo študenterijo ki niso bili na Mobitelu da so jim šli naredit paket na Mobitel samo zato da so plačevali manj. ...prikaži več Konkurenca pa proti temu ni mogla nič. Zato more Mobitel odgovarjat. Kar se pa frekvenc pri TM tiče, pa zagotovo ni to stvar TM ampak tistih ki so te frekvence podeljavali in oni se morajo vprašati zakaj so jih podelili na ta način. Vse je strah, ker Tušmobil dela dobro in raste bolj kot pa konkurenca :)