Slovenija
26 ogledov

Bo Novakova ministrica za pravosodje?

Ljudmila Novak in Matej Tonin Saša Despot
O povabilu Janše Novakova še razmišlja. Če se odloči za prevzem ministrstva za pravosodje in javno upravo, bo tako vodila dve ministrstvi. Sedaj je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je od premiera Janeza Janše prejela vabilo, da po odstopu ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča prevzame vodenje tega resorja, je potrdil tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec. Novakova se o ponudbi še odloča.

V javnosti sicer kroži več kombinacij za vodenje omenjenega ministrstva in ministrstva za finance.

Državni zbor se bo danes seznanil z odstopoma ministrov iz vrst DL, ki je zapustila koalicijo, ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Pličaniča.

Janša ima po današnji seznanitvi DZ z odstopoma ministrov deset dni časa, da predlaga nove ministre ali pa za opravljanje te funkcije pooblasti bodisi katerega od drugih ministrov bodisi se to funkcijo odloči opravljati sam. Po nekaterih informacijah naj bi to storil že v petek.

Poleg Novakove v igri še Vizjak, Šircelj in Gorenak

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi finančni resor prevzel Janša sam ali pa minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, medtem ko naj bi bil po nekaterih informacijah novi državni sekretar na tem ministrstvu poslanec SDS Andrej Šircelj. Vizjak je sicer ob robu današnje seje DZ dejal, da nič ne ve o tem, da bi bil v igri za nadomeščanje katerega od ministrov.

Predsednica NSi se o tem, ali bo poleg ministrstva, ki ga vodi, prevzela še vodenje ministrstva za pravosodje in javno upravo, še odloča. V javnosti sicer krožijo tudi neuradne informacije, da bi ta resor utegnil prevzeti notranji minister Vinko Gorenak. Delo državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu utegne po nekaterih informacijah opravljati sedanja državna sekretarka na notranjem ministrstvu Barbara Brezigar ali pa državni sekretar Robert Marolt.

Več bo verjetno jasno v petek, ko bo potekala tudi redna seja vlade.

Komentarjev 4
  • URIAH HEEP 18:55 31.januar 2013.

    Pa kaj ste nori.Ministrstvo za pravosodje, bi moral voditi diplomiran pravnik, z vsaj 20 let izkušenj v pravosodju, ne pa neka luda Mila-Milka.To je ravno tako, kot bi jaz z turistično vodil pravosodje, min. za gospodarstvo...Jaoo, banana republika.

  • mihatirs 18:50 31.januar 2013.

    Banana republika...nej kr vse ona vod...na konc se bo itak izkazal da je diploma ponarejena/kupljena, in da nas vodijo ljudje s srednješolsko izobrazbo...mogl bi jih enkrat na testiranje dat pa da vidmo kok so te ljudje sploh inteligentni!

  • gec 18:33 31.januar 2013.

    ne bo ker bo ta koalicija spokala,nsi pa nikol več ne pride v dz...