Slovenija
20 ogledov

Bo občina prodala sebi?

Alan Perc ne skriva želje, da bi plinovod prišel pod Energetiko Maribor. (Foto: Žurnal24 main
Prodaja plinovoda. Za napovedano odprodajo sta že dva interesenta. Opozicija je proti.

Maribor. Za nakup mariborskega plinovodnega omrežja se po naših podatkih že zanimata Plinarna Maribor in javno podjetje Energetika Maribor.

Načeloma v prodaji ne vidimo nič spornega. Smo zainteresirani za nakup,” potrjuje Milan Curk, direktor Plinarne Maribor, ki pa dodaja, da drugih pogojev prodaje še ne pozna.

Svetniška skupina LDS napovedala amandma
Negodovanje. Predvsem opozicija v mariborskem mestnem svetu je na prvem branju letošnjega proračuna izrazila kar nekaj začudenja in negodovanja nad namero, da se letos odproda plinovodno omrežje, župan pa bi zanj rad iztržil kar 17,4 milijona evrov. Za drugo branje proračuna, ki je predvideno 31. marca, pa je včeraj svetniška skupina LDS napovedala vložitev amandmaja v zvezi z odprodajo tega omrežja. “To sicer ni nezakonito, vendar takšna poteza ni dobra za mesto,” pojasni Tomaž Orešič iz LDS.

Prav tako zanimanje za nakup potrjuje Alan Perc, direktor Energetike Maribor. “Na razpis se bomo prijavili. Če bomo uspešno kupili omrežje, pa bomo prevzeli tudi zaposlene v Plinarni Maribor, ki ima koncesijo za upravljanje do leta 2012,” pravi Perc. Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor (MOM), pa dodaja, da bo plinovod dobil tisti, ki bo dal najugodnejšo ponudbo.

Upravno v prid MOM

Spomnimo, mestni svet je že lani, potem ko občini koncesije ni uspelo kar prenesti na Energetiko Maribor, sprejel odlok, da se koncesija za distribucijo zemeljskega plina po novem podeljuje že leta 2012. Takrat je Plinarna Maribor trdila, da imajo koncesijo podeljeno do leta 2027, zato so na upravnem sodišču sprožili zahtevo po presoji ustavnosti.

Nedavno smo dobili odločbo upravnega sodišča, ki gre nam v prid. Imel sem prav, da se lahko koncesija razpiše za leto 2012,” razkriva Kangler.

Položnice ne bi bile višje
Nekateri poznavalci energetskega stanja na trgu pa opozarjajo, da če občina ne bo več lastnik plinovodnega omrežja, bo lahko nov lastnik postavljal svoje pogoje ter nekoliko uravnaval tudi cene, kar bi se lahko poznalo pri položnicah Mariborčanov. “Če bomo mi kupili omrežje, ne bomo višali cen,” zagotavlja Perc.

Ostalo bi v občinski lasti
Ob morebitnem nakupu plinovoda javnega podjetja Energetika Maribor, ki je v stoodstotni občinski lasti, pa se poraja vprašanje, kje bo to podjetje dobilo okoli 17 milijonov evrov za nakup. “To morate vprašati njih, je pa na trgu dovolj denarja,” pravi Kangler in pristavlja, da če bo plinovod kupila Energetika, bo ta ostal v lasti občine, ker je to javno podjetje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.