Slovenija
60 ogledov

Bo ostalo za WC-papir?

Prva seja druge Janševe vlade Anže Petkovšek
Rebalans 2012. Pri Žerjavu vzeli Pahorjev padli rebalans in ga oklestili še za 30 odstotkov. Neuradno. Sindikati bi pristali na zamrznitev plač tudi v drugi polovici leta.

Ministrstva in organi v sestavi pospešeno pripravljajo rebalans. Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je tako že razdelil navodila, kako naj se najde 42 milijonov evrov prihrankov, trdijo naši viri. To pomeni, da bodo letos na tem ministrstvu porabili le 134 milijonov in ne 191 milijonov evrov.

Finančna služba ministrstva za gospodarstvo (MG) je menda ta teden z e-pošto že razposlala tabelo, kolikšen znesek mora kdo prihraniti. Iz nje naj bi bilo razvidno, da so za osnovo rebalansa pri Žerjavu (najbrž pa tudi na drugih ministrstvih) vzeli kar rebalans vlade Boruta Pahorja ter ga po posameznih direktoratih, službah in organih v sestavi oklestili za dodatnih 30 odstotkov. Ponekod se pričakuje črtanje investicij, drugje morajo porezati materialne stroške ali določene projekte. Služba vlade za lokalno samoupravo bo tako k varčevanju MG prispevala kar 23 milijonov.

"Tak pristop je povsem neprimeren. Če varčujem pri materialnih stroških, ne bo niti za WC-papir, plač se ne morem dotikati, torej lahko le zmanjšam število zaposlenih, kar spet ni mogoče, torej ostanejo le še investicije, ki pa jih tako nimamo," je razmere opisal eden od vodilnih v državni upravi po tem, ko nam nikogar od direktorjev direktoratov, služb ali uradov ni uspelo prepričati, naj nam uradno komentira pripravo rebalansa.

Le še 2,7 milijarde

Pred tem smo že v torek s finančnega ministrstva (MF) dobili podatek, da je od nekaj več kot desetih milijard evrov, kolikor znaša proračunska poraba po veljavnem proračunu za letos, predobremenitev do 20. februarja znašala že 7,38 milijarde evrov, kar pomeni, da je prostih sredstev le še 2,729 milijarde evrov.

Če so torej vsa ministrstva dobila podobna navodila, da morajo najti za vsaj deset pa celo do 30 odstotkov prihrankov, je mogoče izračunati, da si MF, če bodo vsi tako zavzeti kot pri Žerjavu, lahko obeta vsaj milijardo evrov prihrankov. A najti jih morajo verjetno znotraj 2,7 milijarde evrov, za katere pogodbe še niso podpisane. So pa na MF potrdili, da so v okviru varčevalnih ukrepov proračunskim uporabnikom že predlagali, "naj se v določila pogodb vnesejo členi, ki omogočajo prekinitev ali neizpolnitev pogodb", če za to v proračunu ne bo denarja.

To ni možno realizirati

"Rebalans proračuna ne more biti sprejet mimo socialnih partnerjev," pa je opozoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. O tem, da bi vsa ministrstva lahko prihranila vsaj deset odstotkov, dvomi. "Tega ne bo mogoče izpeljati. V šolstvu gre kar 90 odstotkov denarja za plače, v te pa do 30. junija ni mogoče posegati, zato bi tak rebalans pomenil nič denarja za popravila streh in drugih nujnih investicij po šolah," je dejal.

Neuradno je sicer že slišati, da naj bi šef Desusa Karl Erjavec pristal, da pokojnine ostanejo zamrznjene tudi po 30. juniju. Štrukelj sindikalnih pogajalskih izhodišč še ne želi razkrivati, a od poznavalcev razmer je slišati, da naj bi bili tudi sindikati pripravljeni pristati na podaljšanje zamrznitve plač, če bo dogovor vseboval tudi že dogovor za leto 2013.

Komentarjev 2
  • mufi 18:02 24.februar 2012.

    WC papir je nekaj , kar si bi moral vsak kupiti sam. Ne pa da ga enim plačujemo kar vsi.

  • Darko 16:30 23.februar 2012.

    Doma naj opravijo veliko potrebo, ženskam pa naj dajo papir in naj vračujejo z rolcami.