Slovenija
16 ogledov

Bo padla še ena preiskava?

Domine Žurnal24 main
Oškodovanje. Ta teden bo menda znano, ali bo sodišče nadaljevalo s preiskavo oškodovanja Pivovarne Laško. Postopki. Ljubljansko sodišče preiskavo v povprečju opravi v osmih mesecih.

Gospodarski kriminal. V naslednjih dneh, predvidoma še ta teden, naj bi bilo odločeno, ali bo ljubljansko sodišče nepreklicno nadaljevalo preiskavo zoper bivša šefa Istrabenza in Pivovarne Laško Igorja Bavčarja in Boška Šrota.

Sodišče namreč rešuje pritožbe njunih zagovornikov, ki se ne strinjata s tem, da je preiskovalna sodnica sredi junija ugodila zahtevi tožilcev za pregon organiziranega kriminala in s tem dovolila, da se začne preiskava domnevne zlorabe položajev, goljufij in ponarejanja listin. “Gre za oškodovanje Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb, ki so bile zlorabljene za koncentracijo lastništva obdolženca v skupini Pivovarne Laško; koncentracijo je izvajal prek povezanih družb Infond holdinga. Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile oškodovane za 109 milijonov evrov,” pojasnjujejo na tožilstvu.

Sodišče namreč rešuje pritožbe njunih zagovornikov, ki se ne strinjata s tem, da je preiskovalna sodnica sredi junija ugodila zahtevi tožilcev za pregon organiziranega kriminala in s tem dovolila,

Tri mesece za ovadbo

Šrota in Bavčarja so policisti tožilcem ovadili konec leta 2009, tri mesece za tem, ko so na njunih domovih in v pisarnah med hišnimi preiskavami zasegli domnevno ključne dokaze o spornih poslih. “Primer je eno leto obravnavalo pet kriminalistov Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave; po potrebi so se vključevali tudi drugi kriminalisti,” pravijo na policiji.
Tožilstvo je za Šrota in Bavčarja nato februarja letos zahtevalo preiskavo na sodišču. Pred tem je sodišče zavrnilo neposredno obtožnico in odločilo, da brez predhodne preiskave omenjenima gospodarstvenikoma ne bo začelo soditi. “Takoj po uvedbi preiskave je sodnica začela zaslišanja. Zadeva se rešuje prednostno in intenzivno,” zagotavljajo na sodišču. Konec novembra pa Bošku in soprogi Anici Šrot poteče trimesečna prepoved razpolaganja z družinsko hišo.

Deset mesecev za preiskavo

Isto sodišče pa še ni odločilo, ali naj uvede preiskavo tudi zoper bivšega šefa Merkurja Bineta Kordeža. Tožilci so jo zahtevali sredi septembra, skoraj deset mesecev za tem, ko so policisti pri njem doma opravili hišno preiskavo.

Trije preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ovadbo, vloženo aprila, menda morali najprej popraviti, da je lahko tožilstvo zahtevo podprlo z dokazi o domnevnem večmilijonskem oškodovanju Merkurja. “Nedopustno je, da je treba ovadbo sploh vračati v dopolnitev. Tožilec usmerja policijo že v predkazenskem postopku, zato tako ravnanje lahko kaže na nesodelovanje. Nesprejemljivo je, da z ovadbo prispe zaloga jasno označenih listin, iz katerih pa ni razvidno, zakaj so pomembne kot dokaz. Pošiljanje v dopolnitev lahko ves postopek zavleče za vsaj nekaj tednov,” neuradno opozarjajo v tožilskih vrstah.

Kratek intervju: Goran Klemenčič, šef protikorupcijske komisije

Ali policija Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) obvesti, koliko časa kriminalisti v povprečju rešujejo posamezno kazensko ovadbo, ki jo poda KPK?

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glede na različne pristojnosti organov odkrivanja in pregona, ki sodelujejo v predkazenskem in morebitnem kazenskem postopku, KPK zaradi informacijske nepovezanosti s temi organi ne razpolaga s statistiko o trajanju posameznih postopkov; prav tako je sama ne more ugotoviti brez sodelovanja omenjenih organov.

Ali je potem sploh možno časovno opredeliti, koliko v povprečju traja posamezen kazenski postopek, ki se začne na podlagi določene ovadbe KPK?

Ko KPK v okviru svojih postopkov ugotovi, da določeno ravnanje vsebuje znake kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, te v obliki naznanila oziroma kazenske ovadbe nemudoma odstopi policiji oziroma tožilstvu. Sicer je trajanje posameznega postopka odvisno od kompleksnosti vsakega posameznega primera.

Komentarjev 3
  • privat 18:40 15.februar 2012.

    vse se da kupiti...tudi pravico po svoji meri...!!Kako pa je možno kaj drugače v Sloveniji??

  • 1111 10:04 14.november 2011.

    ...anketa marsikaj pove... tudi to, da slovenci poznamo razmere v državi in ne naredimo NIČ!

  • izRODEk 08:13 14.november 2011.

    Glede na to, da janši dobro kaže na volitvah, bo Igor Bavčar verjetno ne šel v zapor ampak bo v janševi vladi postal gospodarski minister..Katja Šoba ministrica za visoko šolstvo, Stojan Auer minister za kulturo in Franci Dmurko-Matoz ...prikaži več za obrambnega ministra.Nato bomo razglasili samostojno republiko Slowenian Disneyland by Jansa!PS: Ribič Pepe se bo v janševi vladi krasno ujel z racmanom Jako!