Slovenija
26 ogledov

Bo pomoč Grčiji povrnjena?

null Žurnal24 main
Prvak SLS Radovan Žerjav premierja Boruta Pahorja pozval naj predstavi načrt, kako in kdaj bo Slovenija dobila povrnjeno finančno pomoč, ki jo je namenila Grčiji, da bi izplavala iz krize.

Radovan Žerjav iz SLS premierja Boruta Pahorja poziva, naj javnosti predstavi načrt, kako in v kakšnem časovnem intervalu bo Slovenija dobila povrnjeno finančno pomoč, ki jo je namenila Grčiji pri okrevanju iz finančne krize.

Različna merila za pravila
Znotraj EU in evroobmočja je treba doreči jasne in zavezujoče kriterije, ki bodo veljali enako za vse države članice evroobmočja, poudarjajo v stranki. Žerjav namreč meni, da ni logike, da pravila za ene članice evroobmočja veljajo tako, za druge pa drugače.

Žerjav se tudi sprašuje, po kakšni logiki države, ki malo kršijo kriterije, dobijo kazen, medtem ko jih "neka država krši po dolgem in počez, pa dobi 'nagrado' v obliki velikodušne pomoči tudi s strani tistih, ki pridno izpolnjujejo kriterije".

"EU je postavila trde kriterije za sprejem valute evro v obliki maastrichtskih kriterijev in Slovenija se je morala močno potruditi, da je te kriterije izpolnila," v sporočilu za javnost opozarja Žerjav.

Z "vrečo brez dna" stabilnosti evra ne bo
Kot meni Žerjav, očitno ne obstajajo trdni kriteriji, ki bi morali zagotavljati trdnost evra kot skupne valute. Tako finančnega ministra Franca Križaniča kot tudi premierja Boruta Pahorja zato poziva, naj vložita več napora pri zahtevi Slovenije, da pravila evroobmočja začnejo veljati dosledno za vse enako, če hočemo zagotoviti stabilnost valute na dolgi rok. "Če katera država teh pravil ne spoštuje in jih grobo krši, če se ugotovi, da gre za 'vrečo brez dna', potem najbrž ne more biti del evroobmočja," še meni Žerjav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.