Slovenija
66 ogledov

Bo PS zaradi nosečnosti ostala brez glasu?

Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Boštjan Tacol
Znotraj poslanske skupine Pozitivna Slovenija krožijo govorice o nosečnosti Melite Župevc. Če držijo, bo druga poslanka, ki bo med svojim mandatom odšla na porodniško. V času dopusta namesto nje ne bi mogel glasovati nihče.

Poslanka in podpredsednica Pozitivne Slovenije Melita Župevc naj bi bila po poročanju portala pozareport.si noseča. Novice o naraščaju namreč intenzivno krožijo znotraj poslanske skupine njene stranke, kolegom pa naj bi o blaženem stanju svoje poslanske kolegice pripovedovala tudi podpredsednica Jankovićeve stranke Maša Kociper.

Ali govorice držijo, smo želeli preveriti, a smo ostali brez odgovora. Župevčeva nam ni odgovorila na elektronsko pošto, prav tako ni bila dosegljiva na svojem mobilnem telefonu.

Funkcija med porodniškim dopustom ne preneha

Splošno vprašanje glede porodniškega dopusta poslank smo naslovili tudi na državni zbor (DZ). Zanimalo nas je, ali poslanska funkcija v času porodniške miruje ali pa poslanko ali poslanca zamenja naslednji kandidat.

"Zakon o poslancih ne predvideva mirovanja poslanske funkcije v času porodniškega dopusta. Mirovanje poslanske funkcije in določitev nadomestnega poslanca ali poslanke je predvideno samo v primeru in za čas, ko opravlja poslanec ali poslanka funkcijo v vladi," so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi DZ.

Torej nadomeščanje drugega poslanca ali poslanke v tem primeru ni mogoče. Prav tako poslanki na porodniškem ali poslancu na očetovskem dopustu ne preneha funkcija poslanca.

V zgodovini le en tak primer

Kot so nam še sporočili, smo imeli doslej en tak primer, in sicer v mandatnem obdobju 1992–1996, ko je bila ena od poslank del mandata na porodniškem dopustu. Po naših informacijah naj bi šlo za aktualno direktorico Veterinarske uprave Slovenije Vido Čadonič Špelič.

Komentarjev 8
  • KLOBO 10:52 12.junij 2012.

    ŠE EN MLAD PINGVIN NA VIDIKU!!

  • vidralas 20:54 11.junij 2012.

    Čeprav sva politično na nasprotnih bregovih,ji želim nosečnost brez problemov in zdravega,srečnegaotročička.Prosim pa komentatorje,tako leve kot desne,da že enkrat sprejmejo demokracijo in več strankarstvo.Nikakor ne sme prevladati prepričanje,da je politični nasprotnik tudi sovražnik.Prosim vse za več strpnosti in vsaj ...prikaži več minimalne kulture,da se ne bomo popolnoma razčlovečili.

  • babi 19:17 11.junij 2012.

    Ohladila se mi bodo ušesa od njenega neumnega blebetanja.....