Slovenija
6852 ogledov

Bo reklamnim panojem odklenkalo?

Reklamni panoji Žurnal24 main
Upravno sodišče stopilo na prste oglaševalskemu podjetju.

"Upravno sodišče je v letu 2017 prvič potrdilo odločbo kmetijske inšpekcije o odstranitvi reklamnega panoja in zavzelo stališče, da se s postavljanjem reklamnih panojev ne dosega namenska rabe kmetijskega zemljišča ter da pri tem ni bistvena sama obdelanost zemljišča, na kateri je postavljena konstrukcija reklamnega panoja," na spletnem portalu Predlagam.vladi.si piše ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Peter Gašperšič. S temi besedami odgovarja predlagatelju, ki ga motijo reklamni panoji ob cestah ter predlaga, da se reklame umaknejo.

Zakonodaja s področja cestne infrastrukture sicer omejuje oglaševanje v varovalnem pasu javne ceste, a se oglaševalska podjetja pogosto odločijo za postavitev objektov za obveščanje in oglaševanja na zemljiščih zunaj varovanih pasov ceste, s čimer se izognejo omejitvam in nadzoru pristojne inšpekcije za ceste. 

Iskanje zakonskih lukenj

"Tako se objekti za obveščanje in oglaševanje postavljajo tudi na zemljiščih, ki so v občinskih prostorskih aktih opredeljena kot kmetijska zemljišča, čeprav so gradnja določenih objektov na kmetijskih zemljiščih oziroma posegi na teh zemljiščih dopustni le, če to določa in pod pogoji, ki jih določa prostorski akt občine, na območju katere se to zemljišče nahaja," razlagajo pri ministrstvu za infrastrukturo. 

Reklamni panoji Oglasna stihija Avto Oglasna stihija nad vozniki in krajino reklama Slovenija "Lažje je doseči umik svetilke, kot reklamnega panoja"

Reklamni panoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki je pristojen za izvajanje nadzora na kmetijskih zemljiščih, je v obdobju od leta 2015 do leta 2017 zaradi nedovoljene postavitve objektov za obveščanje in oglaševanje izdal 36 upravnih inšpekcijskih odločb o odstranitvi konstrukcij. 

Večina pritožb zavrnjenih

Zoper izdane odločbe je bilo po podatkih MZI na drugostopenjski organ, torej ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podanih 23 pritožb inšpekcijskih zavezancev, ki so bile v 21 primerih zavrnjene kot neutemeljene. Upravni spor je bil sprožen v 15 primerih, v katerih so vsi sodni postopku še v teku, razen v enem primeru, ko je bila izdana pravnomočna sodna odločba, s katero je bila tožba zavrnjena.

Upravno sodišče je, kot že omenjeno, pritrdilo odločbi kmetijske inšpekcije in zavzelo stališče, da se s postavljanjem reklamnih panojev ne dosega namenska rabe kmetijskega zemljišča ter da pri tem ni bistvena sama obdelanost zemljišča, na kateri je postavljena konstrukcija reklamnega panoja.

"Pri tem je sodišče tudi poudarilo razlago določb, ki se nanašajo na varstvo lastninske pravice in določene omejitve, ki so v javnem interesu," poudarjajo pri MZI. "Zaradi varstva kmetijskih zemljišč, ki so za človeka nujno potrebne dobrine, je namreč že v ustavi in na njenih podlagah sprejetih zakonih urejeno posebno varstvo kmetijskih zemljišč, zaradi česar je lastninska pravica na navedenih zemljiščih omejena." V primeru ugotovljene kršitve pa kmetijska inšpekcija zoper kršitelja, poleg upravnega postopka, vodi tudi prekrškovni postopek.

plakati Slovenija Janković v nizkem štartu, podrl bo 4000 objektov plakati Slovenija Janković od 4000 podrl 144 objektov

Reklamni panoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi pod nadzorom okoljske inšpekcije

Problematika postavljanja objektov za obveščanje in oglaševanje zadeva tudi področje gradbenih predpisov. Če so ugotovljene nepravilnosti, kot je gradnja brez gradbenega dovoljenja, ukrepa okoljska inšpekcija na podlagi zakona o graditvi objektov. "V veliko primerih so objekti za obveščanje in oglaševanje enostavni objekti, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja ali celo sploh niso objekti, so premični, nameščeni na vozila, fasade, ograje," še poudarja MZI. "Del oglaševalskih posegov v prostor je torej mogoče klasificirati kot objekt, nekateri pa to niso. Večina oglaševalskih objektov uvršča med enostavne objekte, ki se jih lahko gradi brez gradbenega dovoljenja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Pepe007 08:04 17.januar 2018.

    Če lahko služijo občine s panoji in kazijo našo skupno lastnino, potem je prav, da lastniki kmetijskih zemljišč poskušajo kaj zaslužiti s temi panoji. O floskulah o varstvu kmetijske zemlje pa ne bi. Preberite si denimo, komu je oddal sklad ...prikaži več kmetijskih zemljišč vinagove vinogradniške lege in kaj se sedaj tam gor dogaja. Država je prva, ki s kmetijskimi zemljišči ravna povsem neprimerno. Žal ne moreš biti lastnik, če sam vsaj nekaj ne obdeluješ.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:46 16.januar 2018.

    mobitel je prepovedano uporabljat med vožnjo,a reklame ob cestah ti ravno tako vzame pozornost ampak za te reklame ni kazni,seveda so te reklame najbolj butasta stvar in ni nobene koristi od njih

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:25 16.januar 2018.

    Manj reklamnih panojev, pa bo tudi varnost na cestah boljša. Na 500 metrih, vsaj 5 reklamnih panojev - pa mislite da ma folk cajt brat vso to šaro med vožnjo? Al je bolje da se osredotoča na cesto?