Slovenija
9 ogledov

Bo sedež Galilea v Sloveniji?

EU bo 2,4 milijarde evrov, kolikor še potrebuje za Galileo, vzela iz neizkorišče Žurnal24 main
Evropski prometni ministri so se dogovorili o projektu satelitskega navigacijskega sistema Galileo. Slovenija se bo potegovala za sedež nadzornega organa.

Po dodatnih pogajanjih s Španijo so danes prometni ministri EU, med njimi slovenski minister Radovan Žerjav, dosegli dogovor o prihodnosti satelitskega navigacijskega sistema Galileo. Ministri za promet so z dogovorom o Galileu, vrednim 3,4 milijarde evrov, ki naj bi postal operativen leta 2013, končali več mesecev dolg spor med največjimi evropskimi industrijami. " Pričakujem uravnoteženo sodelovanje vseh držav članic v vseh fazah projekta, pri čemer je treba čim bolj izkoristiti odprto konkurenco in upoštevati načela javnega naročanja," je na zasedanju poudaril minister Žerjav.

Razpisi za mala podjetja
Del sklepov o javnem naročanju je " zelo pomemben tudi za mala podjetja iz vseh držav EU, tudi slovenska", je povedal po dogovoru. " Nekaj jih je, tri, štiri ali pet takšnih podjetij, ki bodo tu prav gotovo sodelovala. Možnost je odprta in pravzaprav za naša podjetja zelo pomembna," je pojasnil minister. Na razpisih naj bi sodelovala mala telekomunikacijska in računalniška podjetja, so pojasnili strokovnjaki.

Kako bo potekal projekt?
Pogodbe za sodelovanje v projektu bodo razdeljene na šest delov: sistemsko planiranje, gradnja satelitov, kontrolne postaje na zemlji, druga infrastruktura na zemlji, lansiranje satelitov in upravljanje. Vsak bo imel glavnega investitorja in številne podizvajalce, kar naj bi zagotovilo sodelovanje vseh držav, pa tudi malih in srednjih podjetij. Doslej so se odločitve te vrste sprejemale s soglasjem, čeprav to s pravnim redom ni izrecno zahtevano.

Ministri so dosegli strinjanje glede sklepov, ki se dotikajo treh vprašanj: potrditve višine stroškov evropskih sistemov za globalno satelitsko navigacijo v obdobju 2007-2013, upravljavske strukture programa in načel javnega naročanja. S transparentnim javnim naročanjem se želi zagotoviti predvsem poštena konkurenca, prost dostop in uravnotežena zastopanost industrije na vseh ravneh, dostop do ažurnih informacij ter upoštevanje investicij javnega sektorja, preteklih dogovorov in izkušenj industrije iz razvojne faze programa, je razložil minister.

Kontrolni centri jabolko spora

Kontrolni centri so bili jabolko spora, zaradi katerega ministri v četrtek odločitve o Galileu niso sprejeli s soglasjem. Španija, ki je dogovoru nasprotovala, ker ni dobila kontrolnega centra, je sedaj dobila dovolj trdna zagotovila, da bo njen center za varnost življenja mogoče "razviti" v kontrolni center.

Minister Žerjav meni, da bi Slovenija kot nova članica morala imeti prednost pri pridobivanju sedežev novih agencij. © BOBO

 
Zopet pa je v ospredju tudi vprašanje sedeža nadzornega organa, za katerega se že vseskozi poleg še desetih držav poteguje tudi Slovenija. " Ves čas smo v stikih s kolegi tudi o tem, " je zatrdil minister, a dodal, da so " zadeve za zdaj še odprte " in da odločitve o tem ni pričakovati med predsedovanjem Slovenije EU. Če bo unija upoštevala sklepe Evropskega sveta iz leta 2003, bo Slovenija kot nova članica imela prednost pri pridobivanju sedežev novih agencij.

Galileo naj bi izboljšal zmogljivost GPS
Evropski satelitski radionavigacijski sistem Galileo vključuje konstelacijo 30 satelitov na tirnicah na 24.000 kilometrov s petimi različnimi storitvami. V vsakdanjem življenju se uporablja za različne stvari: vožnjo z avtomobilom, varnost v prometu in uporabo v različnih komercialnih dejavnostih – na primer v bančnem sektorju.

30 satelitov Galilea, s katerim želi EU konkurirati ameriškemu GPS, kitajskemu Compasu in ruskemu Glonasu, naj bi bilo sicer združljivih s 24 sateliti ameriškega GPS in naj bi za več kot dvakrat izboljšali zmogljivosti GPS. Izboljšali naj bi signale na oddaljenih območjih na severu Evrope ali v velikih mestih, kjer so motnje zaradi nebotičnikov. Prav tako naj bi bil Galileo natančnejši – z evropsko tehnologijo naj bi bilo namreč mogoče položaj predmeta na zemeljski površini določiti na meter natančno, medtem ko ga je mogoče z GPS izmeriti na pet metrov natančno. In medtem ko GPS nadzira ameriška vojska, naj bi Galileo vodile izključno civilne oblasti, čeprav naj bi bil na voljo tudi v vojaško uporabo.
















Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.