Slovenija
27 ogledov

Bo šla Zares iz koalicije?

Prvak Zaresa Gregor Golobič. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V Zaresu bodo premierju in predsednikoma koalicijskih strank pred ponedeljkovo razvojno klavzuro poslali oceno stanja v Sloveniji in Evropi, ki ključno vpliva na naš razvoj pri javnih financah in ostalih resorjih.

 

SDS na Zaresova razmišljanja o spremembi ustave odgovarja, da jih dve leti po njihovem kongresu, kjer so prvič izpostavili potrebo po tem, danes to spoznavajo tudi drugi. V pripravo ustavnih sprememb naj bi povabili nekaj imen, med drugim po poročanju POP TV tudi Mateja Lahovnika, ki naj bi bil z Janezom Janšo kar pogosto na zvezi. Lahovnik sam sicer pravi, da ne gre v nobeno stranko, da je tudi vprašanje, če sploh še kdaj v politiko, da pa podpira ustavne spremembe. Po njegovem mnenju bi morale biti najmanj tri: določena zgornja meja zadolževanja države, sodnikom bi bilo potrebno ukiniti trajni mandat in na podlagi zahteve sto tisoč podpisnikov razpisati predčasne volitve.

"Slovenija ima stanje blokiranosti," opozarja Gregor Golobič. "Slovenijo tare opravilna nezmožnost političnega sistema, da bi sprejemal ključne odločitve," pravi Golobič.

 

Golobič ocenjuje, da je slovenska politična scena odmaknjena od realnosti in odvisna od javnega mnenja. Ponazarja z reformami, ki so sprejemljive, če je zanje javnost. Možnost razpusta parlamenta in predčasnih volitev je pri nas nerealna.

Med predlogi Zaresa za odpravo blokad in omogočanje prihodnjega razvoja med drugimi najdemo tudi predlog Pahorju, in sicer "kabinet predsednika vlade takoj začne dosledno izvrševati funkcijo nadzora nad izvrševanjem sprejetih vladnih sklepov in politik ter ukrepanja v primeru zamud".

Podobno kot v začetku tedna prvak opozicijske SDS Janez Janša, tudi prvak koalicijske Zares Gregor Golobič danes predlaga spremembe ustave. In sicer za "odpravo nedoslednosti slovenske ustavne in zakonodajne ureditve parlamentarnega političnega sistema". Ponovno predlaga formalno povabilo poslanske skupine nepovezanih v koalicijo in razpravo o DeSUS-u. Pa tudi prekinitev pogodbe s Patrio in določitev umika slovenske vojske iz Afganistana.

Golobič ni zavrnil možnosti izstopa iz koalicije, če njihovim predlogom ne bo ugodeno, ampak je na naše  vprašanje, ali bodo njihovi ministri v tem primeru izstopili, dejal: "Zares kot stranka ni šla v vlado, ker bi kdo želel biti član vlade in za politični prestiž, ampak zaradi programa. Prav je, da stranka ne sedi na dveh stolih."

Zares je za zamrznitev projekta TEŠ 6; Golobič pa bi ob spreminjanju ustave povečal tudi pristojnosti predsednika republike, ki bi mu pristojnost razširil na imenovanje sodnikov. Dodaja, da pri predlogih ne gre za aktualnega predsednika in komentira, da je bilo tako ob pisanju prve ustave. Vzporednice z Janšo, ki tudi predlaga ustavne spremembe, ga ne motijo. Nasprotno, s SDS bi bili pripravljeni tudi sodelovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.