Slovenija
33 ogledov

Bo Slovenec med prvimi v dami?

Slovenski predstavnik Bart Stegeman. (Foto: bralka Barbara) Žurnal24 main
V kitajskem mestu Xin Tai se ta teden do sobote odvija prvi turnir v dami, miselnem športu, ki pridobiva vedno več veljave tudi v Sloveniji. Med tekmovalci je tudi naš predstavnik.

V konkurenci 62 igralcev iz Azije in Evrope slovenske barve zastopa Ljubljančan Bart Stegeman. Turnir zlatega konja oziroma Mung Zhu je namenjen mladim pod 30 let iz srednje lige igralcev. Nagradni sklad je razkošen, saj šteje nekaj več kot 22 tisoč evrov.

Bart Stegeman se uvršča med zgornjo polovico igralcev srednje lige, po pregledu konkurence pa mu poznavalci že napovedujejo uvrstitev med prvih pet. Igre se predvajajo tudi prek internetne povezave, tako da jih lahko spremljate v živo na posebni internetni strani.

Navdušeni mediji
Turnir je privabil ogromno medijske pozornosti, o njem poročajo tako državni kot lokalni mediji. Kitajska je relativno nova udeleženka na mednarodnem polju dame, a že po dveh letih jo igra pol milijona ljudi. Kot je povedal Chu Bo, podpredsednik kitajske zveze dame, so po kitajski filozofiji miselne igre eden izmed štirih (poleg kaligrafije, glasbe in športa) načinov, kako razviti svoje potenciale in doseči harmonijo tako v samem sebi kot v celotni družbi.

Kitajci vedo, da igranje dame, igre s tisočletno zgodovino, razvija intelektualno moč in hkrati uri domišljijo, zato otroke že v osnovni šoli spodbujajo, da vadijo damo vsak dan po tri ure, takoj po pouku. Tako ni nikakršno presenečenje, če 13-letni Kitajec premaga 30-letnega Belgijca, kakor se je to zgodilo danes, ko sta se pomerila Wei Zhou in Janes de Vries.

Turnir od igralcev zahteva precejšno mero koncentracije, saj se igre odvijajo vsak dan od 9. do povprečno 19. ure, z vmesnim odmorom za kosilo.

Zdaj, ko se turnir približuje zadnji tretjini, je slovenski igralec Bart Stegeman med prvimi petimi. Naslednjih nekaj dni bo moral premagati še nekaj vrhunskih igralcev, če se želi prebiti med prve tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.