Slovenija
22 ogledov

Bo Slovenija tožila Hrvaško?

Miro Cerar Anže Petkovšek
Hrvaški mediji so se razpisali o možni slovenski tožbi zoper Hrvaško zaradi dolga hrvaških podjetij do Ljubljanske banke.

Slovenski premier Miro Cerar na obisku na Hrvaškem. V Opatiji se je sestal s hrvaškim in avstrijskim kolegom, Zoranom Milanovićem in Wernerjem Faymannom.

Čeprav to ni bila tema trilateralnega srečanja, se Milanović in Cerar nista mogla izogniti vprašanjem o Ljubljanski banki, s katerimi so ju zasuli novinarji. V kolikor Hrvaška ne bo priznala dolgov hrvaških podjetij do Ljubljanske banke, bi Slovenija sosedo lahko tožila, oziroma, kot je dobesedno povedal premier Cerar: “Dopuščamo možnosti, da bi v primeru, če s strani naše sosede ne bo prišlo do priznanja v smeri, ki jo želimo, da bi lahko uporabili tudi pravna sredstva.

Milanović je po drugi strani nakazal, da Hrvaška ne misli vrniti dolgov in da se s tem niti ne bodo ukvarjali. “Tam, kjer obstaja dolg, obstajajo tudi pravna sredstva. Čudi me, da v zadnjih 20 letih ta niso bila uporabljena,” je rekel Milanović. Izjava preseneča, saj je NLB v zadnjih letih vložila številne tožbe, tudi na evropsko sodišče. Cerar je še napovedal, da bo Slovenija možnost uporabe pravnih sredstev pretehtala v zelo kratkem času.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 16:24 13.december 2014.

    Ne bo Cerar tožil ampak Država. Sploh pa ne vem zakaj tožba ni bila že vložena tisti moment , ko je prvi Krivousti Hrvat zahteval, zaradi svoje promocije za ubobožano pućanstvo, prvo marko nazaj. Krivoustno Ustaški lopov , ki so ...prikaži večso ga Hrvatarji imeli za svojega predsednika , je oropal LB, z vzetimi a nikoli vrnjenimi krediti hrvaških podjetij! Znesek dolga kreditov je enktrat večji kot dolg LB do varčebvalcev !!!

  • primorc91 15:06 10.december 2014.

    Preden se bo Cerar lotil tožit Hrvaško mu bo že dvakrat prenehal mandat.